ManşetlerTeknoloji

ABD’deki Apple Watch Series 9 ve Ultra 2’den kanda oksijen düzeyi ölçümü kalkıyor

apple watch series 9 inceleme

Apple’ın en gözde akıllı saatlerinden Apple Watch Series 9 ve Watch Ultra 2’nin özellik sıralamasından kan oksijen sensörünün kaldırılacağı teknoloji dünyasının son haberlerinden biri olarak dikkat çekiyor. Bu gelişme, Apple tarafından henüz resmi bir açıklama yapılmamasına rağmen, Bloomberg ve 9to5Mac’in haberleriyle doğrulanmış durumda. Amerika Birleşik Devletleri Gümrük ve Sınır Koruma teşkilatının, söz konusu özelliğin kaldırılması yönünde bir düzenlemeyi onaylaması ve Apple’ın geçtiğimiz yıl satışı yasaklanan ürünleri yeniden satışa sunma olasılığını değerlendirmesi, bu değişikliğin habercisi niteliğinde.

Apple Watch saatlerinde patent uyuşmazlığı ve sonrasındaki gelişmeler

Apple Watch Series 9 ve Watch Ultra 2, geçen yılın sonlarında ABD’de, tıbbi cihaz üreticisi Masimo ile bir patent uyuşmazlığı sonucu yasaklanmıştı. Uluslararası Ticaret Komisyonu, her iki cihazın da Masimo’nun patentlerini ihlal ettiğine hükmetti. Apple, 26 Aralık 2023’te yasağın yürürlüğe girmesinden birkaç gün önce saatlerini fiziksel ve çevrimiçi mağazalarından kaldırmıştı. Ancak bu durum uzun sürmedi. Apple karara itiraz ederek yasağın geçici olarak durdurulmasını başardı ve bu süreçte ABD’ye yeniden satış yapmaya başladı. Bunun üzerine şirket, Masimo’nun patentlerinden kaçınmak için saatlerde değişiklikler yapma çabasına girişti. Gümrük, şirketin önerdiği değişikliklerin yeterli olup olmadığını belirlemekle görevlendirildi ve 9to5Mac tarafından yayınlanan Masimo’nun avukatlarının bir mektubuna göre, tüm taraflar, Apple Watch Series 9 ve Watch Ultra 2’den özelliğin kaldırılmasına ilişkin yeni plan konusunda anlaşmaya vardı.

Masimo’nun Global İletişim Direktörü Matt Whewell, The Verge‘e email yoluyla yaptığı açıklamada “Apple’ın yeniden tasarlanmış saatinin nabız oksimetrisi içermediği şeklindeki iddiası, sorumluluk yolunda olumlu bir adım.” dedi.

Bloomberg’den Mark Gurman, modifiye edilmiş saatlerin Apple perakende mağazalarına zaten sevk edildiğini, ancak mağazaların kurumsal düzeyden haber gelene kadar modifiye edilmiş saatleri satmamaları yönünde talimatlandırıldığı bilgisini ekliyor.

Şu an için özellik, zaten satılmış olan saatlerde aktif görünmeye devam ediyor ve Apple sözcüsü Nikki Rothberg, Apple Watch Series 9 ve Ultra 2’nin özellikle birlikte sunulmaya devam edeceğini belirtti (ancak bu durumun ne kadar süreceğine dair bir açıklama yapmadı). Bu nedenle, tüm bu gelişmelerin Apple Watch sahipleri ve olası alıcılar için tam olarak ne anlama geldiği belirsizliğini koruyor.

Bu karmaşa göz önünde bulundurulduğunda, saatinizi güncellemek için notları dikkatlice kontrol etmek ve eğer kan oksijen özelliği sizin için gerçekten önemliyse yeni bir Apple Watch satın almayı bir süre daha ertelemek isteyebilirsiniz. Ancak söz konusu patent uyuşmazlığının yalnızca ABD’yi ilgilendirdiğini göz önünde bulundurduğumuzda, Apple Watch Series 9 ve Ultra 2 akıllı saatlerin Türkiye’de satılan versiyonlarında kanda oksijen düzeyi ölçümü özelliğinin güvende olduğunu söyleyebiliriz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER