Teknoloji

Apple Watch giyilebilir ürün pazarında 2018’in ilk çeyreğini zirvede tamamladı

apple watch series 3

apple watch series 3Apple akıllı saati Apple Watch sayesinde kısa süre içinde giyilebilir ürün pazarında zirveye oynar hâle gelmeyi başarmıştı. Araştırma şirketi Canalys tarafından geçtiğimiz ay paylaşılan rakamlar, Apple ve Xiaomi’nin 2018’in ilk üç ayında yüzde 18’lik paylarıyla pazarın zirvesi için mücadele ettiğini göstermişti. Ancak bir başka araştırma şirketi IDC’ye ait rakamlar, başka bir tabloyu işaret ediyor.

IDC’nin verilerine göre, 2018’in ilk çeyreğinin sonu itibarıyla Apple yüzde 16.1 ile akıllı telefon pazarının zirvesinde yer alıyor. Xiaomi ise yüzde 14.8 ile Apple’ı hemen arkasından takip ediyor.

IDC’nin raporunda, Apple’ın başarılı performansında akıllı saat satışlarındaki artışın önemli bir rol oynadığı ifade edildi. Xiaomi Mi Band 2 gibi basit giyilebilir ürünlerin satışları yıllık bazda yüzde 9.2 oranında düşerken, akıllı saat satışlarında yüzde 24.8 oranında bir artış kaydedildi. Toplam giyilebilir ürün sevkiyatı ise bir yıl öncesine kıyasla yüzde 1.2 oranında arttı ve 25 milyona ulaştı.

Apple’ın yılın ilk çeyreğindeki giyilebilir ürün sevkiyatında 2017’nin aynı dönemine göre yüzde 13.5 oranında bir artış yaşandı. Bu artışta temel faktör olarak hücresel bağlantı özelliğine sahip Watch 3 Series’in varlığı öne çıktı. 2017’nin ilk üç ayında 3.6 milyon akıllı saat satan Apple, 2018’de bu sayıyı 4 milyona çıkardı.

Apple’ın ardından pazarda ikinci sırada yer alan Xiaomi’nin en popüler ürünü Mi Band 2’nin giyilebilir ürün pazarının toplam geliri içindeki payı yüzde 1.8 oldu. Bir yıl öncesine göre pazar payını yüzde 2.3 oranında artıran şirket, 3.7 milyon giyilebilir ürün sevkiyatı gerçekleştirdi.

Sevkiyatları yüzde 28.1 oranında düşen Fitbit ise buna rağmen giyilebilir ürün pazarında üçüncü sıradaki yerini korumayı başardı. Bu noktada şirketin en yeni akıllı saati Versa’nın çeyreğin tam ortasında satışa sunulduğunu unutmamak gerekiyor. 2017’nin ilk çeyreğinde yüzde 12.2 olan Fitbit’in pazar payı, 2018’in ilk çeyreğinde yüzde 8.7’ye geriledi.

Sevkiyatlarını yüzde 147 oranında artıran Huawei, listenin dördüncü sırasında bulunuyor. Pazar payı yüzde 5.2 olan şirketi, yüzde 5’lik pazar payı ile Garmin izliyor.

Apple Watch için hazırlanan en yeni işletim sistemi sürümü olan watchOS 5, WWDC 2018’in açılış etkinliğinde gözler önüne çıktı. Sonbaharda yayınlanacak yeni işletim sistemi, kullanıcılara yeni özellikler sunacak.

İLGİLİ HABERLER