Eğlence

Apple verdiği Las Vegas’taki büyük reklamıyla CES’i trollüyor

apple ces 2019

CES önümüzdeki hafta itibarıyla Las Vegas’ta başlıyor. Yılın en büyük teknoloji etkinliklerinden bir tanesi için Las Vegas’ta olanlar, bu şehirde gezerken Apple’ın anlamlı ve kelimenin tam anlamıyla “trolleyen” bir reklamıyla karşılaşacaklar.

“Vegas’ta olanlar Vegas’ta kalır.” şeklinde meşhur bir söz vardır. Apple, bu sözden yola çıkarak “iPhone’unuzda olanlar iPhone’unuzda kalır.” şeklinde bir slogan türetmiş ve bunu Las Vegas Kongre Merkezi’nin yakınındaki bir otelin, merkezden rahatlıkla görülebilen cephesine verdiği reklama yerleştirmiş.

Tam da Tüketici Elektroniği Fuarı zamanına denk getirilen bu reklamla Apple, iPhone’da ve diğer cihazlarında gizliliğe verdiği öneme atıfta bulunuyor. Reklamda, sloganın hemen altında apple.com/privacy adresine verilmiş bir bağlantı var. Burada da Apple Pay, FaceID ve Apple Watch tarafından toplanan sağlık verilerine dair gizlilik detayları yer alıyor. CES katılımcılarının neredeyse tamamı, bu büyük reklamı fark edecektir.

apple ces 2019 reklam
Görsel: The Verge

Apple CES’e resmen katılmıyor. Buna rağmen şirketin ve ürünlerinin etkisini her alanda hissetmek mümkün oluyor. Apple ekosistemi için ürünler, aksesuarlar ve hizmetler geliştiren üreticilere ve şirketlere etkinlikte fazlasıyla rastlanıyor. Son yıllarda Amazon Alexa ve Google Asistan tabanlı akıllı ürünler daha fazla boy gösteriyor. Apple, reklamıyla biraz bu asistanlara ve onların gizlilikle ilgili tartışmalarına da bir göndermede bulunuyor.

Apple’ın gizlilik konusunu öne çıkarması mantısız değil. Son zamanlarda Amazon Alexa ve Google Asistan ile ilgili gizlilik endişelerine yol açan çeşitli gelişmeler yaşandı. Örneğin Amazon Alexa, iki kişi arasındaki özel bir konuşmayı kayda aldı ve bunu yanlışlıkla başka bir kullanıcıya gönderdi. Daha sonra da bir kullanıcıya başkasına ait 1700 sesli kaydı gönderdiği ortaya çıktı. Google ise, iş modelinin kişisel bilgilerin ticari amaçlarla kullanıma dayanması nedeniyle eleştiriliyor. Google Asistan’ın verimli şekilde işlemesi için Google’ın kişisel verilerinize ve Google hesabı dahilindeki hareketlerinize erişmesi gerekiyor.

Apple ise, gizlilik konusunda bu şirketlere karşı daha sıkı bir tutum sergiliyor. Şirketin temel iş modeli kullanıcı verilerine dayalı reklam veya hizmet satmaktan daha çok donanım satmaya odaklı olduğu için, eli bu konuda çok daha rahat. Tabii ki, Apple’ın da geçmişte, ünlülerin iCloud fotoğraflarının sızması gibi olaylarla karşılaştığını da unutmamak gerekiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER