Teknoloji

Apple ve Samsung üst sınıf telefon pazarında da Çin tehlikesini hissedebilir

ios 13

Akıllı telefon pazarında 2019’un ilk çeyreğinde tablonun nasıl şekillendiği şu an için tam olarak bilinmiyor. Genel beklenti, pazardaki düşüş trendinin 2019’da da sürdüğü yönünde olsa da; resmin tamamını görmek için araştırma şirketlerinin raporlarını beklemek gerekiyor. Bu bekleyiş sürerken üst sınıf akıllı telefon pazarının 2018’deki durumuna ışık tutan Counterpoint Research imzalı bir rapor ise önemli işaretler barındırıyor. 400 dolar ve üstü fiyatlar karşılığında satılan telefonların dahil edildiği grubun 2018’de küresel ölçekte yüzde 18 oranında büyüdüğü görülüyor. Apple ve Samsung‘un başını çektiği üst sınıf telefon pazarında Çinlilerin payının yavaş yavaş artması dikkat çekiyor.

OnePlus, 2018’de dünyanın en büyük beş üst sınıf telefon satıcısı arasına girmeyi başarmasıyla dikkat çekiyor. Şirketin pazar payı sadece yüzde 1’den yüzde 2’ye çıksa da; küresel ölçekteki satışlarını yüzde 209 oranında artırması, sahip olduğu potansiyeli gözler önüne seriyor. Apple’ın liderliği sürse de, pazar payının genel büyümeye rağmen yüzde 58’den yüzde 51 seviyesine inmesi göze çarpıyor. İkinci sıradaki Samsung’un payı yüzde 23’ten yüzde 22’ye gerilerken, üçüncü sıradaki Huawei’nin pazar payı yüzde 8’den yüzde 10’a yükseldi.

Üst sınıf telefon pazarında 2018’in gerçek anlamda yükselen yıldızı ise bir diğer Çinli Oppo oldu. Satışlarını yüzde 863 oranında artıran şirket, pazar payını yüzde 1’den yüzde 6’ya çıkıyor. Oppo’nun bu başarısında Apple ve Samsung’un ardından üçüncü sırada bulunduğu Çin üst sınıf telefon pazarının önemli bir rol oynadığını belirtmek gerekiyor.

Counterpoint Research’e ait veriler, hangi bölgede hangi üreticinin üst sınıf telefon pazarını domine ettiğini de gösteriyor. Apple; Orta Doğu ve Afrika, Batı Avrupa, Çin ve Asya-Pasifik pazarlarında liderliğini koruyor. Latin Amerika, Hindistan, Orta ve Doğu Avrupa pazarlarında ise zirvede Samsung bulunuyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER