Manşetler

Apple ve Qualcomm arasındaki en büyük dava başlıyor

apple ve qualcomm

Apple ve Qualcomm arasındaki hukuk mücadelesinde en büyük dava bugün itibarıyla başlıyor. Dünyanın en büyük patent ve tekel davası olacak gibi görünen duruşma süreci, kapsamının genişliği itibarıyla emsallerini gölgede bırakacağının işaretini şimdiden veriyor.

Apple ve dört tedarikçisi, Qualcomm’dan 30 milyar dolara varan bir tazminat talep ediyor. Talep edilen miktarın büyüklüğü diğer patent ve tekel davalarını oldukça küçük gösteriyor. ABD’nin San Diego şehrinde görülecek davada, Apple Qualcomm’un kendisinden patentleri için olması gerekenden çok daha yüksek bir ücret talep ettiğini öne sürüyor.

Apple CEO’s Tim Cook da dört hafta boyunca devam edecek davada mahkeme huzurunda ifade verecek. Federal mahkemede görülecek davada, iPhone üreticisi ve tedarik zincirindeki dört şirket, Qualcomm’dan yongaları için yüksek lisans ücreti istediği gerekçesiyle 27 milyar doları aşkın bir tazminat talep ediyor. Herhangi bir yanlış yapmadığını savunan Qualcomm ise Apple’ın ve tedarikçilerinin geçmiş borçları için en az 7 milyar dolar ödemesi gerektiğini savunuyor ve ekstra tazminat istiyor. Apple ise Qualcomm’un kendisine 1 milyar dolarlık bir iade ödemesi ve 2 milyar dolarlık bir zarar karşılama ödemesi yapması gerektiğini belirtiyor.

The Financial Times‘a konuşan Stanford Üniversitesi’nde görev yapan hukuk profesörü Mark Lemley de davada konuşan meblağların benzer davalardaki tazminat bedellerini cüce bıraktığına dikkat çekti. Apple, 2012’de Samsung’a açtığı patent davasında 1 milyar dolar kazanmıştı. HP ise 2016’da sona eren sözleşme davasında Oracle’dan 3 milyar dolar tazminat almıştı.

Davanın merkezinde iki konu bulunuyor. Bu konulardan ilki, Qualcomm’un patent lisansları için talep ettiği ücreti hesaplama yöntemi. Qualcomm patentlerinin lisans bedelini patentin kullanıldığı cihazın perakende satış fiyatına göre hesaplıyor. Bu yöntemin adil olmadığını savunan Apple, Qualcomm’un kendisi üzerinden haksız çıkar elde ettiğini savunuyor. Apple’ın yönelttiği ikinci suçlama ise Qualcomm’un kendisinden hem radyo yongaları için ücret aldığı hem de sonrasında telif ücreti istediği yönünde. Tedarikçilerine Qualcomm’un ödeme yapmayı durdurmalarını isteyen Cupertino merkezli şirket, bu kararın getireceği maddi yükümlülükleri üstleneceğini de garanti etmişti.

Apple ve Qualcomm arasındaki dava, önümüzdeki dört hafta boyunca teknoloji dünyasının en önemli gündem maddelerinden biri olacak gibi görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER