Manşetler

Apple uygulama içi satın alma teklifi sunan uygulamalar için iTunes Store’da bilgilendirmeler eklemeye başladı

Uygulama içi satışlar özellikle iOS cihazlarını çocuklarıyla paylaşmak zorunda kalan ebeveynlerin başını epey ağrıtıyor. Artık çoğu uygulama veya oyun App Store’da ücretsiz olarak dağıtılıp, ek özellikler için uygulama içinden parayla satış yapma yolunu seçiyor. Genellikle para kontrolüne sahip olmayan çocukların çoğu, anne veya babalarının Apple kimlik şifrelerini biliyor oluyorlar ve bu sayede oyun veya uygulamalar içinde ek özellikleri para karşılığında kolaylıkla satın alabiliyorlar. Bu durumda o kadar fazla ebeveyn muzdarip oldu ki, iş toplu bir davaya kadar varmıştı. Geçtiğimiz ay gelen bir haber ise Apple’ın bu davada uzlaşı yoluna gittiğini ortaya çıkarmıştı.

apple-itunes-uygulama-ici-230313

Geçen ayki bu önemli gelişmenin ardından Apple önemli bir adım attı ve uygulama içi satış özelliğine sahip olan uygulamaları daha belirgin hâle getirmeye başladı. Bundan böyle iTunes içerisinde yer alan uygulama içi satış özellikli ürünlere ait “İndir” butonu altında, onun uygulama içi satış imkanı sunduğunu gösteren bir ibare de bulunacak. Doğrusunu söylemek gerekirse, Apple’ın aldığı bu tedbirin kullanıcıların hemen gözüne çarpacak bir unsur olduğunu söylemek zor, ancak işin hukuki boyutuna bakacak olursak, Apple’ın elini güçlendireceği de bir gerçek.

Yukarıda belirttiğimiz gibi, “fremium” tarzında, önce ücretsiz olarak indirilip daha fazlası için kullanıcıdan para talep eden uygulama ve oyunlar App Store’dan para kazanmak isteyen geliştiriciler için genel geçer standart hâline gelme yolunda ilerliyor. Belki bu şekilde bir etiket, her ne kadar çok dikkat çekici olmasa da, ebeveynlerin cihazlarına uygulama içi satış özellikli uygulama ve oyunları indirmelerinin biraz olsun önüne geçebilir. Bu arada söz konusu uyarının şu an için sadece iTunes Store’un masaüstü versiyonunda yer aldığını belirtelim. Ancak iOS’e özel mağazaya da çok yakında bu bilgilendirme satırı eklenecektir.

İlgili >> 9to5Mac

İLGİLİ HABERLER