Teknoloji

Apple, Shutterstock ile milyonlarca görseli kapsayan lisanslama anlaşması imzaladı

apple shutterstock

Yapay zekâ (AI) teknolojilerinin hızla gelişimi, içerik havuzlarına olan talebi artırıyor. AI şirketleri, modellerini eğitmek için bu içeriklere erişim sağlamak istiyor. Başlangıçta, şirketler model eğitimleri için web’den veri kazıma yöntemine başvursa da, telif hakkı konusundaki yasal belirsizlikler nedeniyle, şirketler artık resmi olarak içerik lisanslama yoluna gitmeyi tercih ediyor. Bu bağlamda, Apple’ın Shutterstock gibi stok görsel sitelerinden milyonlarca görseli lisansladığı bilgisi dikkat çekiyor.

Reuters’ın haberine göre, Apple’ın Shutterstock ile yaptığı anlaşmanın değeri muhtemelen 25-50 milyon dolar aralığında ve anlaşma, ChatGPT‘nin 2022 sonlarında piyasaya sürülmesinin ardından geçen aylarda imzalandı. Apple’ın yanı sıra Meta, Google ve Amazon gibi büyük teknoloji firmalarının da Shutterstock ile benzer anlaşmalar yaptığı belirtiliyor.

Apple’ın, AI modellerini eğitmek için haber yayıncıları ile de makale lisanslama konusunda görüşmeler yaptığı daha önce rapor edilmişti. AI için içerik ediniminin önemi gün geçtikçe artarken, New York Times, Meta’nın Simon & Schuster gibi bir kitap yayıncısını satın almayı bile tartıştığından bahsediyor.

Yapay zeka alanındaki son gelişmelerde biraz geride kalmış olarak görülen Apple, bu algıyı değiştirmek istiyor. iOS 18’in, iPhone kullanıcılarının deneyimini iyileştirecek AI destekli özelliklerle dolu olması bekleniyor. iOS 18, WWDC 2024‘te resmi olarak duyurulacak ve ana etkinlik 10 Haziran’da Türkiye saatiyle 20.00’de başlayacak.

Apple pazarlama yöneticisi Greg Jozwiak, etkinlik hakkında yaptığı bir tweet ile AI ile ilgili spekülasyonları doğrulamıştı. Jozwiak, WWDC’nin, “Kesinlikle İnanılmaz” olacağını belirtti. Bu terim, İngilizceye “Absolutely Incredible” olarak çevriliyor ve baş harfleri “AI” terimini oluşturuyor.

Teknoloji dünyasında içerik ve verinin kral olduğu bir dönemde, Apple’ın yapay zeka alanındaki adımları, şirketin bu teknolojinin getireceği yeniliklere ne kadar önem verdiğini gösteriyor. iOS 18 ile birlikte kullanıcı deneyimini iyileştirecek AI destekli özelliklere odaklanan Apple, yapay zeka alanındaki rekabette önemli bir konuma sahip olmayı hedefliyor. Bu gelişmeler, teknoloji dünyasında yapay zeka teknolojilerinin öneminin artmaya devam edeceğini ve bu alanda yapılan yatırımların gelecekteki teknolojik yeniliklere yön vereceğini gösteriyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER