Teknoloji

Apple: Yetkililer San Bernardino şüphelisinin iCloud şifresini sıfırladı

apple san bernardino fbi

FBI ile yaşanan gerginliğe ilişkin soruları yanıtlamak üzere basın mensuplarıyla bir araya gelen Apple sözcüleri, resmi yetkililerin San Bernardino saldırısından hemen sonraki kritik süreç içinde şüpheli kişinin iCloud şifresini sıfırladığını açıkladı. Cupertino merkezli şirketin yetkilileri, şifre sıfırlanmamış olsaydı telefondaki verilerin iPhone’un otomatik yedekleme özelliği sayesinde kurtarılabileceğini belirtti. Yine de, şifre sıfırlama işlemi gerçekleştirilmemiş olsa bile bu taktiğin işleyip işlemeyeceği konusunda kesin bir şey söylemek pek mümkün gözükmüyor. Şüphelinin iCloud hesabında ekim ayından bu yana yedekleme gerçekleştirilmediği ifade edilirken, yedekleme işlemlerinin neden durduğu konusunda da somut bir bilgi bulunmuyor.

Apple San Bernardino davasında FBI yetkililerine şüphelinin hesabındaki verileri alabilmeleri için dört ayrı yol önerdiğini de açıkladı. FBI’ın bu önerilerden pek tatmin olmadığı ise FBI’ın mahkeme kararı aracılığıyla Apple’ın yardımını zorunlu kılmaya çalışması sayesinde daha iyi anlaşılıyor.

San Bernardino şüphelisinin iCloud hesabında ekim ayından bu yana yedekleme işlemi gerçekleştirilmediği, şirket tarafından sunulan giriş verileri sayesinde daha net biçimde görülebiliyor. Otomatik yedekleme işlemlerinin askıya alınması için pek çok sebep bulunsa da, bir telefonun iki ay boyunca güvenilir bir Wi-Fi ağının menzili içinde şarja takılmama ihtimali kulağa pek yüksek gelmiyor. Eğer yedekleme işlemi iCloud hesabında alan limitinin dolması yüzünden durduysa Apple gerekli limit artırımını yaparak yedekleme işlemlerini kurtarabilir. Yedeklemenin durması, iPhone’larda son zamanlarda görülen bir açığın sonucu da olabilir. Bu sorun da özel bir güncelleme aracılığıyla aşılabilir. Kısacası Apple’ın FBI için San Bernardino şüphelisinin hesabındaki kilidi toptan kaldırması gerekmiyor.

Resmi yetkililer, San Bernardino şüphelisinin iPhone’unu yedeklemesini kasıtlı olarak durdurduğunu öne sürse de, ortada bu iddiayı ispatlayacak somut deliller bulunmuyor. Apple San Bernardino şüphelisinin iCloud hesabının depolama limitinin dolup dolmadığı konusunda da bir açıklama yapmayı kabul etmiyor. Şu an için San Bernardino şüphelisinin iCloud hesabının yedeklemesinin saldırıdan iki ay önce neden durduğu bilinmiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER