Teknoloji

FBI San Bernardino iPhone’unun kilidini açmak için 900 bin dolar harcadı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

FBI san bernardino iphoneApple ve FBI geçtiğimiz yılın başlarında gizlilik temelli bir kavgada karşı karşıya gelmişti. FBI San Bernardino saldırısının zanlılarından birine ait iPhone 5c’nin kilidinin açılması için Apple’dan yardım istemişti. Cupertino merkezli şirket ise iOS’in güvenlik önlemlerinin etrafından dolaşmayı sağlayacak bir arka kapı açmayı reddetmişti. Apple bu kararı iPhone ve iPad kullanan milyonlarca kişinin güvenliğini sağlamak amacıyla aldığını belirtmişti.

Bu konunun hem ABD kamuoyunda hem de teknoloji dünyasında bir ana gündem maddesine dönüşmesi fazla zaman almamıştı. FBI, sonrasında üçüncü taraf bir çözümle amacına ulaşmış ancak bunun için ne kadar ödediğini açıklamamıştı. Senatör Dianne Feinstein, FBI’ın söz konusu araç için 900 bin dolar ödediğini kamuoyuyla paylaştı.

Daha öncesinde FBI’ın ödediği rakamın 1.3 milyon dolar civarında olduğu iddia edilmişti. Ancak bu tahmin, FBI Direktörü James Comey’in açıklamalarının ardından kağıt üzerinde yapılan hesaplamalar üzerine gerçekleştirilmişti. Comey, FBI’ın üçüncü taraf çözüm için ödediği rakamın emekliliğine kadar olan 7 yıl 4 aylık süre içinde kazanacağından daha yüksek bir meblağ olduğunu belirtmişti. Reuters de bu açıklama üzerine biraz matematik yaparak 1.3 milyon dolar rakamını ortaya atmıştı. Ancak son açıklamalar, bu rakamın doğru olmadığını gösteriyor.

Senatör Feinstein, 900 bin dolar rakamını ilk olarak geçtiğimiz çarşamba günü Comey’in ifade verdiği Senato Yargı Komitesi oturumunda telaffuz etti. Demokratların Senato’daki FBI izleme komitesinin başındaki isim olan Feinstein’ın söylediği rakamın gerçek olması oldukça muhtemel görünüyor.

FBI San Bernardino katliamında kullanılan iPhone’un kilidini açmak için ödediği rakamı açıklamamıştı

Feinstein’ın açıklamasına kadar, FBI cephesinden San Bernardino iPhone’unun kırılması için ne kadar para ödediği konusunda bilgi vermemişti. Kurum, işlemi gerçekleştiren kişi ya da şirketin ismini de açıklamamıştı.

İLGİLİ HABERLER