Manşetler

Apple Samsung davası yeniden mahkemelere taşınabilir

apple-samsung-dava-240512Samsung ve Apple arasında akıllı telefon patentleri nedeniyle 2011 yılında başlayan hukuk savaşı birkaç yıl daha devam edebilir gibi görünüyor. Çünkü ABD Adalet Bakanlığı, Amerikan Yüksek Mahkemesine davayı daha detaylı inceleme için geri göndermesi tavsiyesinde bulundu. Sadece tavsiye verici rolü bulunan Adalet Bakanlığı, Apple’a bir ödül niteliğinde olan tazminatın tutarının yeniden belirlenmesi gerektiğini, mevcut kararın kazanç peşinde koşan patent trollerini cesaretlendirebileceğini kaydetti.

Dava Apple’ın elinde bulunan birtakım akıllı telefon patentleriyle ilgili. Söz konusu patentlerin ilgili olduğu nitelikler arasında belirli cihazların yuvarlatılmış köşeli dikdörtgen biçimine sahip olması, yazılımlara erişim için ızgara biçiminde uygulama yerleştirme düzeninin kullanılmış olması da bulunuyor. 2012 yılında Apple’a bu ve diğer patentlerin izinsiz kullanımı neticesinde uğradığı zararlardan dolayı 1 milyar dolardan fazla tazminat ödenmesine karar verilmişti. Samsung bir dizi temyiz başvurusuyla bu karara itiraz etmiş ve rakam daha aşağılara çekilmişti.

Geçen yılın aralık ayında Samsung 548 milyon dolarlık tazminatı ödemeyi kabul etmiş, aynı zamanda da Amerikan Yüksek Mahkemesine başvurarak davanın yeniden gözden geçirilmesini talep etmişti. Mahkeme geçtiğimiz mart ayında bu talebi kabul etmişti, bu hafta içinde de Yüksek Mahkemenin talebi doğrultusunda Adalet Bakanlığı’ndan tavsiye niteliğinde bir karar geldi.

Bakanlığın görüşünün merkezinde bu tarz patent davalarında tazminatların nasıl hesaplandığı bulunuyor. Bakanlığın belirttiğine göre, 1952 yılında kabul edilen Patent Akdi patent sahiplerine, ihlâlde bulunan tarafın patentlenmiş tasarımın kullanıldığı üründen elde ettiği tüm kârı tazmin etme hakkını veriyor. Ancak aynı zamanda üretilen nesnenin her zaman piyasaya sunulmuş bitmiş bir cihaz olmayabileceği de ekleniyor. Bu, bazen bir ürünün parçası da olabiliyor.

2012 yılında Samsung ve Apple davasında verilen ilk kararda jüriye Apple’ın bitmiş akıllı telefonlarının bağımsız bileşen yerine üretilmiş nesne olarak değerlendirilmesi tavsiyesinde bulunmuştu. Bakanlık bunun doğru bir yaklaşım olduğu noktasında şüpheli görünüyor. Devlet organından gelen notta, Patent Akdinin ilgili bölümünün çok geniş biçimde değerlendirilmesinin çok aşırı ve özünde gelişigüzel biçimde belirlenmiş tazminatlara neden olacağı, bunun da patent trollerini cesaretlendirebileceği belirtiliyor. Adalet Bakanlığının tavsiyesi Yüksek Mahkemenin davayı daha fazla kanıt elde edilmesi amacıyla daha alt mahkemelere geri gönderilmesi yönünde oluyor.

Yüksek Mahkemenin hangi yönde karar vereceği şu an için bilinmiyor, ancak patent trollerinin cesaretlendirilerek yeni teknolojilerin önünün kapanması korkusu ciddiye alınacak bir durum gibi görünüyor. Samsung açık şekilde olaya bu açıdan yaklaşıyor ve şirketten gelen açıklama da bunu ortaya koyuyor. Güney Koreli şirket, düzeltilmemesi hâlinde mahkemenin kararının inovasyonun azalmasına yol açacağını, patent trollerinin davaları için ortam hazırlayacağını, ekonomiyi ve tüketicileri olumsuz şekile etkileyeceğini düşünüyor. Wall Street Journal’ın haberine göre, Apple bu yeni gelişmeyle ilgili yorumda bulunmayı reddetti, davayla ilgili olarak daha önce kullandığı, orijinalliğe ve inovasyona verdiği öneme yönelik düşüncelerini tekrarladı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER