Teknoloji

Apple rubledeki dalgalanmanın ardından iTunes App Store Rusya mağazasında fiyatları artırdı

apple-rusya-app-store-081214

Rusya’da yaşanan ekonomik dalgalanmalar Apple’ın ülkedeki ürün ve uygulama müşterilerini de vurmuş durumda. Ülkenin para birimi rublede yaşanan hızlı dalgalanmanın ardından geçtiğimiz hafta içinde ülkedeki çevrim içi mağazasını fiyat ayarlaması yapmak adına kapatan Apple, şimdi de Rusya App Store’da bulunan uygulamaların fiyatlarını artırdı. Ülkedeki çevrim içi mağazasını halen açmayan şirket, uygulama mağazasındaki fiyat değişiklikleri konusunda yazılımcıları bilgilendirdi.

Rublenin hızlı biçimde değer kaybetmesi, konu pariteye geldiğinde Amerikan dolarını da etkiliyor. ABD uygulama mağazasında 99 dolardan satılan bir uygulamanın fiyatının 62 rubleye çıkmış olması, neredeyse yüzde 100’lük bir artışın kaydedildiği anlamına geliyor. Son 1 ay içinde yüzde 20 oranında değer kaybeden rublenin yılbaşından bu yana yaşadığı değer kaybıysa yüzde 40’a ulaştı. Büyük ölçüde petrol gelirleri üzerine kurulu olan Rus ekonomisine olan güvenin petrol fiyatlarının düşüşünün ardından azalması, yaşananların temel nedenlerinden birini oluşturuyor.

Rubledeki dalgalanmanın ne zaman sona ereceği bilinmediği için Apple’ın Rusya’daki çevrim içi mağazasını ne zaman tekrar faaliyete sokacağı henüz bilinmiyor. Bu sürecin uygulama satışlarına da etki yapması öngörülüyor. Uygulamalara yapılan zammın uygulama içi satın almalara da yansıtıldığını ayrıca belirtmekte fayda var.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER