Teknoloji

Apple Rusya’da çevrim içi satışları durduruyor

apple covid-19 satın alma

apple-logo-060614 (800 x 600)

Apple, Rus para birimi rublenin değerindeki aşırı dalgalanmalar nedeniyle Rusya’ya yaptığı çevrim içi satışları kapatıyor. Son on iki ay içinde rublenin dolar karşısındaki değer yüzde 50 azaldı, bu da Rus ekonomisinin dengesini bozdu. Değer kaybı sıradan Rus vatandaşlarının ithal malları satın almasını zaten zorlaştırmıştı, ancak Apple’ın hamlesi işlerin biraz daha kötüye gittiğini gösteriyor. Yabancı şirketler de her geçen hafta değeri hızlı şekilde düşen para birimini ödemelerde kabul etmeyi durduruyor.

Rus ekonomisinin çöküşe girmesinde ve sonuç olarak rublenin değerinin kaybolmasında üç etkenin rol oynadığı belirtiliyor. Petrol fiyatlarındaki düşüş Rus ekonomisini olumsuz etkiledi, çünkü enerji sektörü Rusya’ya para akışını sağlayan kalemlerin başında geliyor. Kırım’ın işgali ve Doğu Ukrayna’daki çekişmeye karşılık olarak Batı ülkeleri tarafından uygulanan yaptırımlar da Rusya’ya zarar veriyor. Son olarak özellikle yüksek refah düzeyine erişmiş birçok Rus vatandaşı şirketin geleceğine olan güvenini kaybediyor, bu yıl 100 milyar dolar paranın ülkeyi terketmesi bekleniyor.

Rusya Apple’ın en fazla ilgi gösterdiği pazarlar arasında bulunuyordu. Ne de olsa Rusya, refah seviyesi yüksek vatandaş sınıfıyla gelişmekte olan ülkeler arasında önde gelenlerden bir tanesiydi. Şu anda ruble bu ülkeye olan güveni zedelemişe benziyor. Apple’dan Rusya ile ilgili olarak henüz resmi bir açıklama gelmedi.

İLGİLİ HABERLER