Teknoloji

Apple Qualcomm ile kavgasında Tayvanlı üreticileri arkasına aldı

apple

apple qualcommApple Qualcomm ile giriştiği kavga/huku mücadelesinde Tayvanlı elektronik cihaz üreticilerinden de destek aldı. Qualcomm’u yüksek patent lisans ücretleri almak ve tekel yasalarına aykırı davranmakla suçlayan Apple’a Foxconn, Compal, Pegatron ve Wistron da ayrı bir davayla destek olacak. The Wall Street Journal’da yer alan habere göre, bu şirketlerin mahkeme masrafları da Apple tarafından karşılanacak.

Apple’ın teşviğiyle Qualcomm aleyhine dava açmak için başvuruda bulunan şirketlerin ortak özelliklerinden birisi de Apple adına iPhone ve iPad üretmek. Akıllı telefon modemlerinde pazar lideri olan Qualcomm, Apple’ın da baş tedarikçileri arasında yer alıyor. Ancak iki şirket arasında doğrudan yapılmış bir lisans anlaşması bulunmuyor. Apple lisans ücretlerini kendisi adına iPhone ve iPad üreten dört şirkete ödüyor. Bu şirketler de Qualcomm’a ödeme yapıyor. Apple geçtiğimiz ocak ayında Qualcomm aleyhine 1 milyar dolar tazminat talep ettiği davayı açtıktan sonra üreticilere lisans ücreti ödemeyi durdurmuştu. Apple’ın bu hareketi, Tayvanlı üreticileri de kavganın içine çekmişti.

Qualcomm bunun üzerine geçtiğimiz mayıs ayında dört üreticiye telif ücretlerini ödemedikleri gerekçesiyle dava açmıştı. Şirket kısa bir süre önce de ABD’ye iPhone girişinin ve ülkedeki iPhone’ların satışının durdurulmasını talep etmişti.

Apple Qualcomm kavgası kısa sürede bitecek gibi görünmüyor

Qualcomm, rekabete aykırı uygulamalarda bulunduğu gerekçesiyle ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC) tarafından da dava edilmişti. Bu davada da Samsung ve Intel, Qualcomm’un karşısına geçmişti. Qualcomm’un hem Apple hem de FTC ile olan kavgaları bir süre daha devam edecek gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER