Teknoloji

Apple sanal gerçeklik şirketi NextVR’ı satın aldığını doğruladı

apple nextvr sanal gerçeklik
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple sanal gerçeklik şirketi NextVR’ı satın aldığını doğruladı. Bu şirket konserler veya spor karşılaşmaları gibi etkinliklerde sanal gerçeklik deneyimi sunan canlı yayın kayıtları üzerine uzmanlaşmış. Apple’ın bu şirketi satın aldığına dair ilk dedikodular nisan ayının başlarında ortaya çıkmıştı.

NextVR’ın web sitesinde de satın almanın izleri görülüyor. Bu hafta yapılan değişiklikle “Yeni bir yöne doğru ilerliyoruz.” mesajı siteye yerleştirildi. Şirket, “sanal gerçeklikte spor, müzik ve eğlence deneyimleri için bu harika platformu oluştururken oynadığı rol için dünya çapındaki ortaklar ve hayranlarına” teşekkür etti. Bloomberg, şirketin kapandığını ve tamamen Apple bünyesine geçtiğini bildirdi.

İlk çıkan dedikoduların sonrasında ne Apple ne de NextVR’dan haberleri doğrulayan bir açıklama gelmişti. İki şirket de birkaç hafta boyunca sessizliğini korudu. 9to5Mac sitesine göre satın alma 100 milyon dolar karşılığında gerçekleşti. Apple ise, her satın alma olayında olduğu gibi, satış anlaşmasının mali şartları hakkında konuşmadı.

Apple’dan Bloomberg’e konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, daha önceki açıklamalardakine benzer bir dil kullanıldı: “Apple zaman zaman daha küçük teknoloji şirketleri satın alır ve genellikle amacımızı veya planlarımızı tartışmayız.”

Apple NextVR ile ne yapacak?

Apple’ın NextVR’ın oluşturduğu teknolojiyi nasıl kullanacağı belli değil, ancak şirketin bir süredir bir artırılmış gerçeklik gözlüğü ve bir tür başlık üzerinde çalıştığı söyleniyor. Bu cihazların biri ya da ikisi birden Windows Mixed Reality cihazları, HoloLens ve Magic Leap One gibi çalışabilir. Aynı zamanda şimdi bir de Apple TV Plus servisi var, bu sayede NextVR’ın kameralarıyla çekilen canlı yayın içerikleri akıllı telefonlara ve diğer ekranlara çıkarılması planlanan AR veya VR cihazlarıyla iletilebilir.

Crunchbase’e göre, NextVR geride kalan on yılı aşkın zamanda 115 milyon dolardan fazla yatırım aldı. Şirket 2009 yılında kuruldu. Facebook’un sahibi olduğu Oculus VR’ın rekorlar kıran Kickstarter kampanyası ise üç yıl sonra, 2012’de gerçekleşecekti. NextVR, sanal gerçeklik içeriklerini gösteren donanımlara odaklanmak yerine, donanımdan bağımsız şekilde izlenebilecek 360 derece video içeriklerini kaydetme ve sıkıştırmaya olanak sağlayan teknoloji ve ekipmanlara yöneldi.

Şirket geçmişte CNN gibi haber organları ve NBA ile NASCAR gibi spor organizasyonlarıyla iş ortaklıkları gerçekleştirdi, maçları ve özel etkinliklerin sanal gerçeklik yayınlarını üstlendi. Sanal gerçeklik donanımları daha fazla hareket özgürlüğü sağladıkça, NextVR’ın kayıt teknolojisi de aynı hızda gelişim gösterdi. Böylelikle yayıncılara izleyici sanki o anda etkinlikteymiş gibi bir deneyim sağlama imkanı sunuldu.

İLGİLİ HABERLER