Teknoloji

Apple Netflix ve Spotify gibi uygulamalara kayıt için yeni bir imkan sunacak

apple nextvr
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple, okuma veya izleme gibi hizmetler sunan uygulamalar için küçük ancak dikkat çekici bir değişikliğe imza atmış gibi görünüyor. Şirket, “okuyucu” geliştiricilerine izin vereceğini söylüyor. Netflix, Spotify, Amazon Kindle gibi bu tür uygulamalar, müşterilerini Apple’ın uygulama içi ödeme sistemini kullanmadan ve dolayısıyla yüzde 30’luk Apple komisyonunu ödemeden kendi kayıt web sitelerine doğrudan yönlendirebilecekler.

Konuyla ilgili basın açıklamasında Apple, bu hamlenin Japonya Adil Ticaret Komisyonu (JFTC) tarafından yürütülen bir soruşturmayı kapatacağını ve şu anda yalnızca bu tür “okuyucu” uygulamaları için geçerli olacağını belirtiyor. Bu “okuyucu” kategorisi daha önce Apple tarafından Netflix ve Hulu gibi şirketleri, kullanıcıların App Store aracılığıyla yeni bir abonelik için kaydolmak (ve Apple’ın ücretlerini ödemek zorunda kalmak) yerine basitçe mevcut hesaplarında oturum açmalarına izin vererek yatıştırmak amacıyla açılan bir kategoriydi.

JFTC, Apple’ın bu hareketinin “Antitekel Yasası’nın şüpheli ihlalini ortadan kaldıracağını” söyleyerek, kendi basın açıklamasında anlaşmayı onayladı. 2016’dan beri Apple’ı araştıran komisyon, şirketin önümüzdeki üç yıl boyunca uygulama inceleme şeffaflığının durumu hakkında yılda bir kez rapor vermeyi taahhüt ettiğini söyledi. JFTC’ye göre Apple, soruşturmaya yanıt olarak uygulama inceleme yönergelerini değiştirmeyi önerdi.

Şu anda, bir aboneliğiniz yoksa iOS’teki Netflix ve Spotify uygulamaları işe yaramaz. Her ikisi de yalnızca web sitelerine bağlantısı olmayan bir oturum açma sayfası ve geçiştirme niteliğinde bir özür mesajı sunuyor. Örneğin Netflix uygulamasının açılış sayfasında “Netflix’e uygulama içinden kaydolamazsınız. Bunun can sıkıcı olduğunun farkındayız.” şeklinde bir mesaj yer alıyor. Buna karşın Amazon Kindle uygulaması, uygulamanın kendi içinde basit bir “Yeni Amazon hesabı oluştur” sayfası sunuyor, ancak oradan ve hatta standart Amazon uygulamasından kitap satın almanıza izin vermiyor. Satın almak için bir mobil tarayıcıya gitmeniz gerekiyor.

Apple, yalnızca sözde okuyucu uygulamalarının geliştiricilerinin “kullanıcıların hesaplarını kurmalarına ve yönetmelerine yardımcı olmak için web sitelerine tek bir bağlantı paylaşmasına” izin vermeyi kabul ettiğini iddia ettiğinden, kural değişikliğinin kapsamı son derece sınırlı görünüyor. Ayrıca Apple, “okuyucu uygulamaları geliştiricilerinin, kullanıcıları satın almaları için harici bir web sitesine bağladıklarında onları korumalarına yardımcı olacağını” söylüyor ve bu bağlantıların nasıl göründüğüne ilişkin özel yönergelere sahip olacağını belirtiyor. Geliştiricilerin fiyatlandırmadan bahsedip bahsedemeyecekleri ise belli değil.

Apple, bir “okuyucu” uygulamasının ne anlama geldiğini biraz yeniden tanımlıyor gibi görünüyor. Şirketin Uygulama İnceleme Yönergeleri, bir okuyucu uygulamasının kullanıcıların önceden satın alınan içeriğe, muhtemelen uygulama içi satın almaların yanı sıra, erişmesine “izin verebileceğini” öne sürüyor. Apple’ın yeni basın bülteni, “okuyucu uygulamaları geliştiricilerinin satın almak için uygulama içi dijital ürünler ve hizmetler sunmadığını” belirtiyor. Bu, Apple’ın söz konusu istisnayı yalnızca Apple’a herhangi bir uygulama içi satın alma komisyonuna katkıda bulunmayan şirketlere sunduğu anlamına gelir. Kuşkusuz, bu durum Apple’ı sert biçimde eleştiren Spotify gibi bazı geliştiricileri de içeriyor.

Apple yeni kuralın 2022’nin başlarında yürürlüğe gireceğini kaydetti.

İLGİLİ HABERLER