EğlenceManşetler

Apple Music Uzamsal Ses ve Kayıpsız Ses ile kaliteyi yükseltiyor

apple music uzamsal ses ve kayıpsız ses
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple bugün, Apple Music’in Dolby Atmos desteğiyle donatılmış Uzamsal Ses’in eklenmesiyle birlikte sektör lideri ses kalitesini abonelere getireceğini duyurdu. Söz konusu özelliğin geleceği, son bir haftadır artan sızıntılarla birlikte belli olmuştu.

Apple’ın belirttiğine göre Uzamsal Ses, sanatçılara gerçek çok boyutlu ses ve netlikle hayranları için sürükleyici ses deneyimleri oluşturma fırsatı veriyor. Apple Music aboneleri, sanatçıların bunları stüdyoda oluşturmalarını bağlı olarak Lossless Audio (Kayıpsız Ses) hizmeti altında 75 milyondan fazla şarkıyı dinleyebilecekler. Bu yeni özellikler, önümüzdeki aydan itibaren hiçbir ek ücret ödemeden tüm Apple Music abonelerine sunulacak.

Apple’ın Apple Music ve Beats başkan yardımcısı Oliver Schusser, “Apple Music, ses kalitesinde şimdiye kadarki en büyük ilerlemesini yapıyor.” dedi. “Dolby Atmos’ta şarkı dinlemek sihir gibidir. Müzik çevrenizden geliyor ve kulağa inanılmaz geliyor. Şimdi bu gerçekten yenilikçi ve sürükleyici deneyimi dinleyicilerimize J Balvin, Gustavo Dudamel, Ariana Grande, Maroon 5, Kacey Musgraves, The Weeknd ve çok daha fazlası gibi en sevdikleri sanatçıların parçalarıyla sunuyoruz. Aboneler ayrıca Lossless Audio ile müziklerini en yüksek ses kalitesinde dinleyebilecekler. Bildiğimiz şekliyle Apple Music sonsuza dek değişmek üzere.”

apple music uzamsal ses ve kayıpsız ses

Dolby Atmos desteğiyle Uzamsal Ses neler sunuyor?

Apple, Dolby Atmos desteğiyle Uzamsal Ses özelliğini Apple Music’e getiriyor. Dolby Atmos, sesin her taraftan ve yukarı yönden gelmesi için sanatçıların müziği karıştırmasına olanak tanıyan devrim niteliğinde, sürükleyici bir ses deneyimi olarak tanımlanıyor. Varsayılan olarak Apple Music, Dolby Atmos parçalarını H1 veya W1 çipli tüm AirPods ve Beats kulaklıklarda ve iPhone, iPad ve Mac’in en son sürümlerindeki yerleşik hoparlörlerde otomatik olarak çalacak. Apple Music, sürekli olarak yeni Dolby Atmos parçaları ekleyecek ve dinleyicilerin sevdikleri müziği bulmalarına yardımcı olmak için özel bir Dolby Atmos çalma listesi oluşturacak. Ek olarak, Dolby Atmos’ta bulunan albümler, kolay keşif için ayrıntı sayfasında bir rozete sahip olacak.

Aboneler özelliğin çıkışıyla birlikte, dünyanın en büyük sanatçılarından bazılarının ve hip-hop, country, Latin, pop ve klasik dahil tüm türlerdeki müziklerin Spatial Audio’daki binlerce şarkısının keyfini çıkarabilecekler. Apple’ın belirttiğine göre, daha fazla sanatçı, özellikle Uzamsal Ses deneyimi için müzik oluşturmaya başladıkça; Apple Music, yeni çıkanlar ve en iyi katalog parçalarını eklemek için sanatçılar ve plak şirketleriyle birlikte çalışıyor. Apple Music ve Dolby, müzisyenlerin, yapımcıların ve miks mühendislerinin Dolby Atmos’ta şarkı oluşturmasını kolaylaştırıyor. Girişimler arasında büyük pazarlarda Dolby özellikli stüdyoların sayısının iki katına çıkarılması, eğitim programları sunulması ve bağımsız sanatçılara kaynak sağlanması yer alıyor.

Dolby Laboratories’in başkanı ve CEO’su Kevin Yeaman, “Bugün, müziğin sanatçılar tarafından yaratılma ve hayranları tarafından beğenilme biçimini değiştiren yeni bir müzik deneyimi olan Dolby Atmos’un Apple Music’te piyasaya sürülmesine işaret ediyor.” dedi. “Dolby Atmos ile Spatial Audio’yu tüm müzisyenlerin ve müziği seven herkesin kullanımına sunmak için Apple Music ile çalışıyoruz.”

Lossless Audio nedir?

Apple Music ayrıca 75 milyondan fazla şarkıdan oluşan kataloğunu Lossless Audio (Kayıpsız Ses) olarak da sunacak. Apple, orijinal ses dosyasının her bir bitini korumak için ALAC (Apple Lossless Audio Codec) kullanıyor. Bu, Apple Music abonelerinin, sanatçıların stüdyoda yarattığı şeyin aynısını duyabilecekleri anlamına geliyor.

Kayıpsız Ses’i dinlemeye başlamak için, Apple Music’in en son sürümünü kullanan abonelerin Ayarlar> Müzik> Ses Kalitesi yolunu takip etmeleri ve söz konusu ayarı açmaları gerekecek. Burada, hücresel, Wi-Fi veya indirme gibi farklı bağlantılar için farklı çözünürlükler seçilebiliyor. Apple Music’in Kayıpsız katmanı, 44,1 kHz’de (kilohertz) 16 bit olan CD kalitesinden başlayarak 48 kHz’de 24 bit’e kadar çıkıyor. Ve Apple aygıtlarında yerel olarak çalınabilir. Ayrıca gerçek ses tutkunları için Apple Music, 192 kHz’de 24 bit’e kadar Yüksek Çözünürlüklü Kayıpsız (Hi-Resolution Lossless) ses desteği de sunuyor.

Uzamsal Ses ve Lossless Audio ne zaman ve ne kadara geliyor?

Dolby Atmos desteğine sahip Uzamsal Ses ve Kayıpsız Ses Apple Music abonelerine ek ücret ödemeden sunulacak.

Özelliğin çıkışıyla birlikte, Dolby Atmos ile Uzamsal Ses altında binlerce parça mevcut olacak ve daha fazlası düzenli olarak eklenecek. Apple Music’in 75 milyondan fazla şarkıdan oluşan kataloğu da Kayıpsız Ses olarak sunulacak.

Bu yeni ses özellikleri Haziran 2021’den itibaren abonelere, ek bir ücret ödemeden sunulacak.

İLGİLİ HABERLER