EğlenceManşetler

Apple Music Hi-Fi ve AirPods 3 gelecek hafta içinde bekleniyor

apple music hi-fi
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple’ın önümüzdeki hafta için daha önce düşünülenden daha büyük planları olabilir. Yeni iMac, iPad Pro ve Apple TV 4K, 21 Mayıs’ta veya civarında erken ön sipariş döneminde satın alma işlemini gerçekleştiren müşterilere gönderilmeye başlanıyor. Ancak gelecek hafta içinde iki sürpriz duyuru daha olabilir: Apple Music Hi-Fi ve AirPods 3.

9to5Google tarafından verilen bir haberi hesaba katarsak, Apple Music beklentisinin gerçeğe dönüşmesi kuvvetle muhtemel görünüyor. Apple Music’in Android uygulamasının beta sürümünün kodlarını inceleyen site, daha önce var olmayan yüksek çözünürlüklü ses özelliğiyle ilgili bazı referanslara rastlamış. büyük olasılıkla görünüyor. Android beta uygulaması için en son Apple Music’i araştırırken, daha önce var olmayan yüksek çözünürlüklü sese doğrudan referanslar keşfettiler.

Kayıpsız ses dosyaları, orijinal dosyanın her ayrıntısını korur. Bunu açmak, önemli ölçüde daha fazla veri tüketecektir.

Kayıpsız ses dosyaları, cihazınızda önemli ölçüde daha fazla alan kullanır. 10 GB alan yaklaşık olarak şunları depolayabilir:
– yüksek kalitede 3000 şarkı
– kayıpsız 1000 şarkı
– yüksek çözünürlüklü kayıpsız 200 şarkı

Kayıpsız akış, önemli ölçüde daha fazla veri tüketir. 3 dakikalık bir şarkı yaklaşık olarak şu şekilde olacaktır:
– Yüksek verimli 1.5 MB
– 256 kbps’de yüksek kalite ile 6 MB

– 24 bit / 48 kHz’de kayıpsız 36 MB
– 24 bit / 192’de yüksek çözünürlüklü kayıpsız 145 MB kHz
Destek şarkı kullanılabilirliğine, ağ koşullarına ve bağlı hoparlör veya kulaklık kapasitesine göre değişir ve bağlıdır.

Hem kayıpsız müzik akışı için daha yüksek veri tüketimi, hem de çevrimdışı dinleme amacıyla indirmek için gerekli olacak ek depolama alanı konusunda Apple’ın yaptığı uyarı her şeyi doğrudan ve net biçimde ortaya koyuyor. Apple’ın şimdi bu verileri Android uygulamasına eklemiş olması, bunların hepsinin er ya da geç gerçekleşebileceğini gösteriyor. Benzer şekilde, Apple’ın Apple One paketi ile ilgili detaylar, resmi olarak duyurulmasından birkaç gün önce Android için Apple Music uygulamasının kodlarında görülmüştü.

Ayrıca Android uygulama kodu, Apple Music’in kayıpsız oynatma için iki seçenek sunacağını ortaya koyuyor:

Kayıpsız
24 bit / 48 kHz’e kadar ALAC

Yüksek Çözünürlüklü Kayıpsız
24 bit / 192 kHz’e kadar ALAC

Bu yüzden Apple’ın Tidal, Amazon Music HD ve Qobuz gibi hizmetlerin şu anda sunduğu yüksek kaliteli müzik seçeneklerine benzer seviyede seçenekler sunmayı hedeflediği anlaşılıyor. 9to5Mac‘e göre, iOS’taki Apple Music’te son zamanlarda Dolby Atmos uzamsal sese de atıflar yapılıyor.

Apple, hem iTunes hem de Apple Music için alışılmış 256 kbps AAC dosyalarına yıllardır bağlı kalıyor. iTunes Plus 2007 yılında ortaya çıktığında, bu servis insanların müzik korsanlığının doruk noktasına ulaştığı ve müziklerin Napster ve Limewire gibi P2P programlar üzerinden indirildiği bir dönemde, yoğun şekilde sıkıştırılmış MP3’lere göre önemli bir yükseltmeydi. Ve hâlâ iyi derecede yeterli olduğunu söyleyebiliriz. Parçaların master kayıtları, dinleme deneyimi üzerinde kodlama ayrıntıları kadar etkiye sahiptir ve Apple, platformundaki şarkılardan en dinamik aralığı ve detayı almayı hedefleyen “Apple Digital Masters” özeliği ile bu yöne oynamaya çalışmıştır.

Ancak saf müzik kalitesine bağlılık açısından Apple, son birkaç yıldır Tidal ve Amazon gibi şirketlerin arkasında kalmıştı. Yurt dışında faaliyet gösteren Amazon Music HD, yıldan yıla yüzde 100 artan aboneliklerle güçlü bir performans sergiliyor. Tidal da HiFi ses deneyimi sunan paketini uzun zamandır Türkiye’de abonelere sunuyor. Ayrıca Spotify da, bu yılın sonlarında “Spotify HiFi” özelliğini çıkaracağını duyurmuştu.

AirPods 3 ile ilgili dedikodular

Son zamanlarda Apple’ın bir sonraki AirPods modeliyle ilgili ayrıntıları ortaya çıkaran pek çok sızıntı gördük. Ancak asıl soru bu yeni versiyonunun çıkışının zamanlamasıyla ilgiliydi. Perşembe günü, AppleTrack adlı siteden gelen bir haber, yeni AirPod’ların bu yeni kayıpsız Apple Music servisiyle birlikte duyurulabileceğini öne sürüyordu.

9to5Mac sitesi de, AirPods 3 modelinin 18 Mayıs’ta çıkabileceğine dair dedikoduları haberleştirdi. Yine de AirPods dedikodularına biraz daha şüpheyle bakmakta fayda var. Ancak Apple Music Android uygulamasında çıkan ipuçları, Apple Music HiFi servisinin gelişinin kuvvetle muhtemel olduğunu gösteriyor.

İLGİLİ HABERLER