Teknoloji

Apple MacBook Pro’nun termal sorunları için yazılım güncellemesi yayınlıyor

macbook pro 2018 core i9

macbook pro 2018 core i9

Apple yeni MacBook Pro’da var olan hatayı doğruladı ve bugün yayınlayacağı bir güncellemeyle birlikte termal daraltmayla ilgili sorunu çözeceğini kaydetti. Yeni Core i7 ve Core i9 işlemcili 15 inç MacBook Pro seçenekleri, bu ayın başlarında duyurulduğunda olumlu tepkilerle karşılaşmıştı. Ancak ürünlerin yurt dışında piyasaya çıkışının hemen ardından gelen incelemeler ve yorumlar, yeni işlemcilerin aşırı şekilde ısındığını işaret ediyordu.

İlk incelemelere göre, Apple’ın 2018 model dizüstü bilgisayarları pratikte, kağıt üstünde görünenden daha az etkileyici sonuçlar veriyordu. Her ne kadar Apple, Intel’in Turbo Boost rakamlarını referans alarak, 15 inç, opsiyonel 6 çekirdekli Core i9 MacBook Pro’nun 4.8 GHz’lik saat frekansına çıkabileceğini söylese de, kullanıcılar ısı yönetimi nedeniyle bunun mümkün olmadığı şeklinde yorumlarda bulunuyordu. İşlemci ısındığı için de kısma durumu söz konusu oluyordu.

Core i9 işlemcili MacBook Pro’larda testler gerçekleştirenler, ağır iş yükü altında dizüstü bilgisayarın bir Core i7 makineden daha yavaş olduğu sonucuna vardılar. Çünkü yonga, ısı kaynaklı zararları önlemek amacıyla performansını otomatik olarak indirgiyordu. Şimdi Apple bu problemi kabul etti ve bunun basit bir düzeltmeyle birlikte çözüme kavuşturulacağını kaydetti.

macbook pro 2018 core i9

Cupertino şirketinin söylediğine göre, söz konusu sorunun kaynağı yeni MacBook Pro’nun belleniminde kalan bir dijital anahtar. Bu da termal yönetimi etkiliyor ve dizüstü bilgisayar sistem yoğunluklu uygulamaları çalıştırırken saat hızlarını aşağı çekiyor. Bugün yayınlanacak yeni bir yazılım güncellemesi, macOS High Sierra 10.13.16 Tamamlayıcı Güncelleme ile birlikte bu sorun çözüme kavuşmuş oluyor.

Apple, konuyla ilgili açıklamasında, “Çok sayıda iş yükü altında yapılan kapsamlı performans testlerini takiben, ürün yazılımında termal yönetim sistemini etkileyen ve yeni MacBook Pro’daki ağır termal yükler altında saat hızlarını düşüren bir dijital anahtarın olduğunu tespit ettik. Bugün yayınlanan macOS High Sierra 10.13.6 Ek Güncellemesinde bir hata düzeltme eklenmiştir ve yüklenmesi önerilir. Yeni sistemlerinde en uygun performanstan daha az deneyim yaşayan tüm müşterilerimizden özür dileriz. Müşterilerimiz, web sitemizdeki performans sonuçlarında gösterildiği gibi, yeni 15 inç MacBook Pro’nun yüzde 70 daha hızlı olmasını ve Touch Bar’lı 13 inç MacBook Pro’nun 2 kata kadar daha hızlı olmasını bekleyebilirler.” şeklinde ifadeler kullandı.

Her ne kadar termal kısıtlamayla ilgili sorunların temelinde MacBook Pro’nun Core i9 işlemcili versiyonu olsa da, Apple düzeltmenin tüm 2018 modelleri için yayınlandığını kaydetti. Bu, hem 13 inç hem de 15 inçlik versiyonları kapsıyor.

Eğer sorun bir yazılım güncellemesiyle düzeltilebilirse, bu durum çoğu kullanıcının rahatlamasını sağlayacaktır. Yeni MacBook Pro’nun neden termal sistem konusunda neden sorun yaşadığına dair tahminler arasında Intel’in işlemcisiyle ilgili sözlerini karşılayamaması da bulunuyordu. Apple’ın dizüstü bilgisayar kasasını ve soğutma sistemini düşük ısı yayılımlı olan, ancak henüz dağıtıma çıkmayan mobil tabanlı işlemcileri düşünerek tasarladığı, bu nedenle sıcaklığın neden sorun hâline geldiği öne sürülüyordu. Ancak Apple’a göre, donanım tarafında herhangi bir sorun bulunmuyor.

Güncelleme yayınlandıktan sonra yeni benchmark testleri ve ısıyla ilgili yorumlar gelecektir. Bunlara dikkat kesilmekte fayda var. Gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER