Teknoloji

Apple Mac Pro üretimini ABD’de sürdürme konusunda ısrarlı

apple mac pro

Apple 2019 üçüncü çeyrek finans raporu tablosunu paylaştıktan sonra düzenlenen telekonferans oturumunda, şirketin CEO’su Tim Cook, 2019 model Mac Pro‘nun ABD’de montajıyla ilgili açıklamalarda da bulundu. Şirket daha önce de “çöp kovası” görünümlü üst sınıf masaüstü bilgisayarı için de benzer bir çalışma yapmıştı.

Apple, önceki nesil Mac Pro’yu tanıtırken cihazın ABD’de birleştirileceğine vurgu yapmış ve hatta bunun gösterimini yapan bir video hazırlamıştı. Geçtiğimiz haziran ayında WWDC’de duyurusu yapılan Mac Pro 2019 için ise benzer bir duyuru yapılmadı veya video gösterilmedi.

Yine de Cook, konuyla ilgili görüş belirtmeden geçmedi. ABD’de montaj işlemi için Apple’ın Amerikan devletinden, Çin’den ithal edilen mallara uygulanan vergilere yönelik bir imtiyaz talep ettiğini kaydetti. Eğer Apple, bu parçalar için ek bir ücretle karşılaşırsa, bu plan tamamen uygulanabilir olmaktan çıkma tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.

Cook, “İmtiyazlarla ilgili olarak, Mac Pro’yu ABD’de yapıyoruz. Bunu yapmaya devam etmek istiyoruz.” dedi. “Bu yüzden, şu anda bunu yapmak için belirli bir kapasitede çalışıyoruz ve yatırım yapıyoruz, çünkü burada olmaya devam etmek istiyoruz. Ve bu, istisnaların arkasındaki şey. Bu yüzden bunu söylüyoruz ve olumlu bir sonuç almayı umuyoruz.”

Apple’ın Mac Pro ile ilgili ilk talebini Trump reddetti

Apple’ın imtiyaz talebi geçen cuma günü Başkan Trump tarafından reddedilmişti. Ancak Cook, özellikle Amerika’da istihdam yaratıldığı için Apple’ın istediği ayrıcalığın tanınacağı konusunda ümitli. Açıklamaları da bir şekilde Amerikan başkanına ulaşacaktır. Belirli parçaların ithalatı konusunda ücret imtiyazı talep etmesi, Apple’ın yeni Mac Pro’ların imalatını da ABD’de devam ettirmeye niyetli olduğunu gösteriyor.

Wall Street Journal, daha önce geçtiği bir haberde Mac Pro üretiminin tamamen Çin’e kaydırılabileceğini kaydetmişti. Apple da bu haberi yalanlamamıştı. Her iki durumu da mümkün kılabilecek olasılıklar mevcut. Apple, yeni makineyi ilk etapta tamamen Çin’de üretebilir ve daha sonra şartlar oluştuğunda birleştirme hattını ABD’ye taşıyabilir. Yeni Mac Pro’nun sonbaharda satışa çıkması bekleniyor. Apple, kesin piyasaya çıkış tarihini açıklamadı.

Aşağıdaki video, daha eski Mac Pro modelinin üretim ve birleştirme sürecini gösteriyor:

İLGİLİ HABERLER