Manşetler

Apple Mac ve giyilebilir ürünlere rağmen yeni bir gelir rekoru kırdı

apple m4 mac

Bu yılın başlarında açıkladığı güçlü çeyrek rakamlarının ardından Apple, geride kalan üç aylık döneminde de rekorlar kırmaya devam ediyor. Şirket, perşembe günü yayınlanan mali sonuçlarına göre, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2 artışla 83 milyar dolarlık bir gelir elde etti. Ayrıca Apple, her coğrafi segment ve ürün kategorisinde kurulu aktif cihaz hacmi için tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığını söyledi. Bununla birlikte, şirketin kârı yüzde 11 oranında düştü. iPhone satışlarında büyüme görmeye devam ederken, Mac’lerden ve giyilebilir cihazlardan elde edilen gelir düştü.

Apple’ın kısa süre önce tanıttığı M2 çipli MacBook Air’ın bu ay içinde satışa çıktığını belirtmekte fayda var, bu nedenle Mac’ler için satış rakamlarının önümüzdeki çeyrekte artabilir. Şirketin sonbaharda piyasaya sürmesi beklenen cihazlar göz önüne alındığında, tüketicilerin yeni ürünleri veya devam eden enflasyonun etkilerinin geçmesini beklemesi de muhtemel görünüyor.

Apple CEO’su Tim Cook bir basın açıklamasında, “Bu çeyreğin rekor sonuçları, Apple’ın sürekli yenilik yapma, yeni olasılıkları geliştirme ve müşterilerimizin hayatlarını zenginleştirme çabalarını yansıtıyor.” dedi. Şirketin CFO’su Luca Maestri, “Haziran çeyreği sonuçlarımız, zorlu çalışma ortamına rağmen işimizi etkin bir şekilde yönetme yeteneğimizi göstermeye devam etti.” diye ekledi.

Şirketin kazanç raporu toplantısı sırasında Cook, iPhone’un hem gelir hem de iPhone’a geçiş yapanlar tarafında Haziran çeyreği rekoru kırdığını söyledi. iPhone satışları gerçekten de yıldan yıla 39.6 milyar dolardan 40.7 milyar dolara yükseldi. Tüketici talebini etkileyen enflasyonla ilgili bir soruya yanıt olarak Cook, makroekonomik ortamın iPhone’lar üzerinde belirgin bir etkisi olmamasına rağmen, “Mac ve iPad arz tarafından o kadar kısıtlı kaldı ki, talebi test etmek için yeterli ürünümüz yoktu.” dedi. Giyilebilir, ev ve aksesuar kategorileri için ise, “Orada makroekonomik çevreye atfedeceğimiz bazı etkiler yarattık.” dedi.
Ayrıca Cook, şirketin bu yıl WWDC’de Apple Park’ta geliştiricileri nasıl ağırlayabildiğinden bahsetti ve bunu App Store’un temsil ettiği ekonomik mucizenin bir hatırlatıcısı olarak nitelendirdi.
“iOS uygulama ekonomisi burada, Amerika Birleşik Devletleri’nde ve dünyanın birçok yerinde 2,2 milyondan fazla işi destekliyor.” dedi. Cook. Apple’ın “yaklaşık 1,5 milyar dolarlık dolandırıcılık işlemlerini” engellediğini ve “1.6 milyondan fazla riskli ve savunmasız uygulama ve uygulama güncellemesini” durdurduğunu söyledi.
Maestri, Mac’lerin “tedarik kısıtlamalarına rağmen” 7,4 milyar dolar gelir elde ettiğini söyledi. Kurulu iPad cihaz sayısı, bu çeyrekte abonelerin yarısından fazlasının yeni kullanıcılar olması sebebiyle tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Bu arada, giyilebilir cihazlardan elde edilen gelir, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8 düşüşle 8.1 milyar dolar oldu. Maestri, döviz rüzgarları, ev ve aksesuar ürünleri için farklı lansman zamanlaması ve tedarik kısıtlamalarının yanı sıra genel makro ekonomik ortamla karşı karşıya kaldıkları için bu tablonun ortaya çıktığını söyledi.

Yine de şirket, tüm zamanların yeni bir “kategoride kurulu cihaz tabanı” rekorunu kırdı. Maestri, bu çeyrekte Apple Watch satın alanların üçte ikisinden fazlasının şirket için yeni olduğunu belirtti. Apple, sunduğu hizmetlerde 860 milyondan fazla ücretli abone sayısıyla, ücretli abonelik ürünlerinde de güçlü bir performans kaydetti.

İLGİLİ HABERLER