Manşetler

Apple iPhone ve Mac gelirlerinde dönem rekorunu kırdı

apple m4 mac

Apple 2022 mali yılının ikinci çeyreğine ait finans raporunu yayınladı. Rapor bileşen tedariğindeki sıkıntılara ve küresel ölçekte yükselen enflasyona rağmen, şirketin tarihinin en iyi Mart çeyreğini (Apple’ın 2022 mali yılının ikinci çeyreği mart ayıyla birlikte sona erdi) geride bıraktığını gösteriyor.

Çeyreği 97.3 milyar dolar gelirle tamamlayan şirket, bir yıl öncenin aynı dönemine göre gelirini yüzde 9 oranında artırken; 25 milyar dolar kâr elde etti. Hisse başına kazanç ise 1.52 dolar oldu. 97.3 milyar dolarlık gelirin şirketin Mart çeyreği rekoru olduğunu belirtmekte fayda var.

Apple’ın iPhone, Mac ve Giyilebilirler/Ev Ürünleri/ Aksesuarlar birimleri Mart çeyreğinin gelir rekorlarını kırdı. Şirketin servislerinin abone sayısı 825 milyona ulaşırken, Mac satışlarındaki artış da dikkat çekti. Cupertino merkezli şirketin CEO’su Tim Cook, “Son 7 çeyrek tarihteki Mac için tarihteki en iyi çeyrekler oldu” ifadesini kullandı.

Mac satışlarındaki artış, iPad satışlarını olumsuz etkilemiş gibi görünüyor. Satışların yıllık bazda az da olsa düştüğü görülüyor. Cook, bu durumun temel sebebinin “önemli tedarik sıkıntıları” olduğunun altını çizdi.

iPhone gelirlerindeki artışın da çarpıcı olduğunu söylemek gerekiyor. Apple geçtiğimiz yılın aynı döneminde çok fazla sayıda iPhone satmayı başarmıştı. Bu durumda iPhone 12 serisinin piyasaya normalden daha geç çıkması etkili olmuştu. Mart ayında piyasaya sürülen üçüncü nesil iPhone SE, yeşil iPhone 13 ve iPhone 13 Pro, Mac Studio ve Studio Display gibi ürünlerin bu tablodaki etkisi bilinmiyor. Ancak iPhone satışlarında bir önceki yılın güçlü performansının bu yıl daha ileri bir noktaya taşınması, Apple için oldukça sevindirici bir gelişme niteliği taşıyor.

Şirketten geçtiğimiz ocak ayında yapılan açıklamada, tedarik zincirindeki sıkıntıların yansımasının Mart çeyreğinin finans raporunda görülebileceği belirtilmişti. Ancak Çin’in COVID-19 yayılımını engellemek için sıkı kapanmalar uygulaması, tedarik zincirindeki sorunların önümüzdeki aylarda daha büyük problemlere dönüşebileceği anlamına geliyor.

Mac serisinin sevkiyatında hâlihazırda bazı sorunlar yaşanıyor. M1 Ultra işlemcili Mac Studio siparişlerinde teslimat için temmuz ayının sonlarına tarih veriliyor. 14 ve 16 inç ekranlı MacBook Pro konfigürasyonlarında da teslimat için en az haziran ayına kadar beklemek gerekiyor.

Apple haziran ayında gerçekleştireceği WWDC 2022 geliştirici konferansında iOS, iPadOS, macOS, watchOS ve tvOS platformlarındaki büyük güncellemelerle ilgili ilk bilgileri verecek. Etkinlik sırasında şirketin yerleşkesine az sayıda ziyaretçi kabul edilecek ve WWDC geçtiğimiz iki yılda olduğu gibi yine çok büyük ölçüde sanal ortamda gerçekleştirilecek.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER