Teknoloji

Apple’a eski iPhone’ları yavaşlatma politikası nedeniyle bir dava daha

ios 16

Apple eski iPhone modellerini bilinçli şekilde yavaşlatma uygulaması nedeniyle bir kez daha dava edildi. Söz konusu dava, bir tüketici hakları grubu tarafından İtalya’da açıldı. Grup davasında Apple’dan toplam 60 milyon avro isteniyor. Davacılar, 2014 ve 2020 arasında İtalya’da satılan iPhone 6, 6 Plus, 6S ve 6S Plus’ların sahiplerine cihaz başına 60 avro ödenmesini talep ediyor.

Davanın arkasında Avrupa Birliği genelinde tüketici haklarını koruma mücadelesi veren Euroconsumers ve İtalya’daki ayağı Altroconsumo bulunuyor. Euroconsumers tarafından yapılan açıklamada, kullanıcıların pil değişimi için ödediği ortalama meblağın 60 avro olduğu hatırlatıldı.

Euroconsumers’tan Els Bruggeman’ın konuyla ilgili açıklamasında şu ifadeler yer alıyor: “İnsanlar iPhone aldığında uzun süre kullanabilecekleri kaliteli ürünler bekliyor. Ne yazık ki, iPhone 6 serisi için böyle bir durum söz konusu olmadı. Müşteriler kandırılmış hissetmelerinin yanında maddi zarara da uğradı. Buna ek olarak, çevresel açıdan da ortada bir sorumsuzluk söz konusu.”

Euroconsumers daha önce Belçika ve İspanya’da da benzer davaların açılmasına öncülük etmişti. Kurum, Portekiz’de de bu konuyla ilgili olarak dördüncü davasını açmak için hazırlanıyor.

Apple iPhone yavaşlatma uygulaması nedeniyle açılan son davayla ilgili olarak The Verge sitesine bir açıklama gönderdi. Söz konusu açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Bir Apple ürününün kullanım süresini azaltmaya veya kullanıcı deneyimine zarar vermeye yol açacak bir eylemde bulunmadık ve asla bulunmayız. Amacımız müşterilerimizin sevdiği ürünler üretmek. iPhone’ların mümkün olduğu kadar uzun süre kullanılabilmesi de bu hedefin bir parçası.”

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER