Teknoloji

Apple geri dönüştürülmüş materyallerle iPhone ve MacBook üretmeyi planlıyor

apple iphone

apple iphoneApple üretim süreçlerinin mümkün olduğunca çevre dostu olması istiyor. Şirket bu amaç doğrultusunda çevre politikalarını geliştirmek adına sürekli bir çalışma yürütüyor. Apple hem düzenlediği etkinliklerde hem de ürün sayfalarında cihazlarının üretim süreçlerinin çevreye minimum derecede etki yaptığının altını çiziyor. Şirket bünyesinde kirliliği azaltmak veya geri dönüşümü artırmak için çalışan özel ekipler bulunuyor. Bu ekiplerin çalışmalarının meyvesi sonunda alınıyor gibi görünüyor. Apple iPhone ve MacBook üretiminde geri dönüştürülmüş materyaller kullanmayı planlıyor.

Cupertino merkezli şirketin bu planını, çevre konusundaki en yetkili ismi olan Lisa Jackson açıkladı. Apple’ın çevre, politika ve sosyal girişimlerden sorumlu başkan yardımcısı olan Jackson, news.com.au sitesine verdiği röportajda ürünlerinde tamamen geri dönüştürülmüş veya yenilenebilir materyaller kullanma konusunda kararlı olduklarının altını çizdi. Jackson bu hedef doğrultusunda “Suçla mücadele eden polisler” gibi sıkı çalıştıklarını belirtti.

Apple’ın MacBook ve iPhone gibi ürünlerinde kullanabileceği geri dönüştürülmüş materyaller arasında akla gelen ilk seçenek biyoplastik oluyor. Ancak Lisa Jackson’ın röportajında söz konusu materyallerin türüyle ilgili bir bilgi verilmiş değil. Teknoloji sektöründe bu konuda bir şeyler yapmaya çalışan tek şirket olduklarını söyleyen Jackson, pek çok kişinin bunun hakkında konuştuğunu ancak geri dönüştürülen materyallerin genellikle yeni elektronik ürünlerde kullanılmadığını belirtti.

Apple’ın her yıl sattığı cihaz sayısı düşünülünce bunun çok kolay bir hedef olmadığını belirtmek gerekiyor. Yine de, Cupertino merkezli şirket telefonları için maden çıkarılmasını durdurmayı amaçlıyor.

Uluslararası Af Örgütü tarafından paylaşılan bir rapor, Apple’ın sorumlu kobalt çıkarma konusunda teknoloji sektöründe lider olduğunu ortaya koymuştu. Akıllı telefonların pilleri için hayati önem taşıyan materyallerden biri olan kobaltın büyük kısmı Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ndeki kaynaklardan çıkarılıyor. Ülke, dünyada kullanılan kobaltın yarıdan fazlasını tedarik ediyor. Ancak çalışma koşullarının kötülüğü, kadın ve çocukların madenlerde çalışması ve kobaltın elle çıkarılması gibi sorunlar da sıklıkla gündeme geliyor. Apple daha önce yaptığı bir açıklamada Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nden gelen elle çıkarılmış madenleri ürünlerinde kullanmayacağını duyurmuştu.

Apple iPhone ve MacBook için geri dönüştürülmüş materyal kullanmaya ne zaman başlayabilir?

Apple iPhone ve MacBook için geri dönüştürülmüş materyaller kullanma konusunda oldukça istekli görünüyor. Şirketin bu hedefini ne zaman gerçekleştirebileceği ise bilinmiyor.

İLGİLİ HABERLER