DosyaManşetler

Apple iPhone 7 etkinliği: Neler bekliyoruz, ürünlerle ilgili tahminler neler?

Apple iPhone 7
Apple iPhone 7
Apple iPhone 7 etkinliğinin davetiyesinde “7” rakamına, aynı zamanda bulanıklaştırılmış renkli daireler ile kamera özelliklerine vurgu yapılıyor.

Eylül ayı geldi çattı. Bu, teknoloji dünyası için yeni Apple ürünleriyle tanışmanın zamanının geldiği anlamına geliyor. Geride kalan dört yılda olduğu gibi, Apple bu ay içinde bir etkinlik düzenleyerek merakla beklenen yeni ürünlerini tanıtacak. 2016 yılı için Eylül etkinliği tarihi olarak 7 Eylül verildi. 7 Eylül Çarşamba akşamı Türkiye saatiyle akşam 8’de başlayacak etkinlikte iPhone ve Apple Watch’un yeni versiyonları bekleniyor.

Oldukça ilginç olacağını düşündüğümüz bir etkinlik bizi bekliyor. iPhone için nesil anlamında bir sıçrama yapılmasının zamanı geldi, ancak görünüşe göre Apple bu yıl daha farklı bir yaklaşım sergiliyor, hemen göze çarpmayacak değişiklikler sunacak gibi görünüyor. Ayrıca Apple’ın ilk kez Apple Watch akıllı saatini güncellemesi, bu ürünün yenilenmiş modelini çıkarması bekleniyor.

Geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da Apple’ın iPhone etkinliğini yakından takip edeceğiz ve yenilikleri en hızlı şekilde Teknoblog.com’dan ve sosyal medya kanallarımızdan aktaracağız. Bu büyük etkinliğin öncesinde gelin, 7 Eylül akşamı bizi hangi yeniliklerin beklediği yönündeki tahminleri özetleyelim.

Apple iPhone 7

iPhone 7 Plus modelinin çift arka kamera barındıracağı söyleniyor. Tasarım ise seleflere göre değişmiyor.
iPhone 7 Plus modelinin çift arka kamera barındıracağı söyleniyor. Tasarım ise seleflere göre değişmiyor.

Yeni numaraya sahip yeni bir iPhone göreceğiz gibi görünüyor. Normalde iPhone modelleri yeni bir sayıya geçiş yaptığında tasarımda radikal değişiklikler olur. Ancak Apple bu yıl için mevcut formülünde değişiklik yapacak gibi görünüyor. Sadece belirli noktalarda değişiklik yapıp daha radikal değişiklikler için temel oluşturmaya çalışacağa benziyor.

Tasarımda büyük değişiklik yok

iPhone 6 ve 6s, aynı tasarıma sahip iki akıllı telefon. Apple iPhone 7 ile birlikte çok farklı bir tasarım bekleyenler yanılacak gibi görünüyor. Yeni iPhone da ince ve kavisli kenarlara, yuvarlatılmış köşelere sahip tasarımını koruyacak. Bununla birlikte daha sade ve temiz bir görüntüsü olacak. Örneğin 6 ve 6s’te oldukça görünür olan anten çizgileri arka taraftan büyük oranda kaldırılıyor. Sızıntılar arka tarafa bakıldığında sadece üst ve alt kenar sınırlarında anten çizgilerinin bulunduğunu gösteriyor. Eğer kalınlık ve diğer boyutlar aynı kalırsa, iPhone 6 ve 6s için çıkmış aksesuarları iPhone 7 için kullanma ihtimallari söz konusu olabilir.

Kulaklık jakı olmayacak

Aylardır rastladığımız çoğu iPhone 7 sızıntısı bu önemli değişikliği işaret ediyor. Apple, yeni iPhone ile birlikte kulaklık jakını kaldırıyor. Bu da yeni iPhone ile kullanılacak kulaklıkların ya kablosuz olması veya Lightning portu üzerinden bağlanması gerekeceği anlamına geliyor. Lightning portu üzerinden bağlanan kulaklıkların çeşitli avantajları olacaktır, ancak bununla birlikte birçok dezavantajı da beraberinde getireceği bir gerçek. Örneğin ses kalitesinden çok memnun olduğunuz ve vazgeçemediğiniz kulaklığı iPhone’a doğrudan bağlayamayacaksınız. Apple, muhtemelen çıkaracağı adaptörle 3.5 mm. uçlu kulaklıkların da iPhone 7’ye bir şekilde bağlanmasını sağlayacaktır.

Yeni iPhone için yeni Pods kulaklıklar

Kulaklık jakı olmayacağına göre, Apple müzik deneyimi için farklı bir yöntem sunacaktır. Bu noktada iki farklı ihtimal üzerinde yoğunlaşan dedkodular görüyoruz. Apple’ın ucu Lightning konnektörü taşıyan yeni bir çift EarPods kulaklık çıkaracağı iddia edilirken, şirketin bunun yerine AirPods olarak adlandırılan, topuzlu kablosuz kulaklıklar da çıkarabileceği öne sürülüyor.

Bir kamera daha

Apple’ın iPhone’un arkasına ikinci bir kamera ekleyeceği söyleniyor. Bu kameranın daha yüksek kaliteli fotoğraflar üretmek veya kaliteden ödün vermeden yakınlaştırma yapılarak çekilmiş kareler yakalamak için kullanılacağı söyleniyor. Örneğin, Huawei P9’da kullanılan ikinci kamera, siyah-beyaz renk yakalama özelliğine sahip; sayesinde daha fazla keskinlik ve detay elde ediliyor. LG G5’in ikinci kamerası ise daha geniş açılı fotoğrafların çekilmesini, aynı zamanda kalite kaybı olmadan yakınlaştırma yapılmasını sağlıyor. Bloomberg, Apple’ın ikinci yaklaşımı tercih edeceğini ve ikinci kameranın daha kaliteli şekilde yakınlaştırma yapmak için kullanılacağını öne sürüyor.

İkinci kameranın sadece daha büyük ekranlı iPhone modelinde, yani iPhone 7 Plus’ta bulunacağı tahmin ediliyor. Ancak daha küçük ekranlı model de kendine has bazı kamera yenilikleirne sahip olacak. Bunların arasında iki yıldır Plus modellere özel olan optik görüntü sabitlemenin de bulunacağı öne sürülüyor.

16 GB EN SONUNDA TARİH OLMAK ÜZERE

16 GB kapasite seçeneği artık olmayacak

Çoğu iPhone sahibinin 16 GB kapasiteli telefonlarıyla sorunu olmayabilir, ancak giderek daha yüksek kaliteli fotoğraf ve video çeken, ayrıca daha fazla uygulama ve oyunun yüklendiği iPhone için bu kapasite çoktan yetersiz görünmeye başlamıştı. Belki iCloud kullanımına yöneltmek için bunca zaman 16 GB’lık giriş seviyesi depolama alanı seçeneğine ısrar eden Apple’ın en sonunda bundan vazgeçeceği ve 32 GB’yi başlangıç değeri hâline getireceği söyleniyor. 2016 şartlarında 32 GB’nin daha makul bir değer olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Tıklamasız ana ekran tuşu

Apple’ın ana ekran tuşunda küçük, ancak önemli bir değişiklik yapması bekleniyor. Ana ekran tuşu bundan böyle tıklanabilir olmayacak. Söylentilere göre, yeni buton basınç hassasiyetine sahip olacak; hareket etmese bile sanki basıyormuşsunuz gibi hissettirecek şekilde dokunsal geri bildirim sağlayacak. Apple, benzer bir numarayı bazı MacBook modellerinde çoktan kullanmaya başlamıştı.

Daha koyu bir siyah tonu

Siyah rengi sevenler için Apple iPhone 7’yi tercih etmek için ek bir neden daha olacak. Yıllardır “uzay grisi” gibi bir renk seçeneği sunan Apple, en sonunda yeniden tamamen siyah renkli bir telefon üretecek. Bunun Apple Watch Sport modelindeki siyah tonlarına benzeyeceği söyleniyor.

Daha başka neler olabilir?

Yeni iPhone’lar tahmin edeceğiniz üzere daha hızlı olacak. Daha hızlı A10 işlemci muhtemelen Apple iPhone 7’de yer alacak. Bununla birlikte daha küçük ekranlı modelde 2 GB RAM’in bulunacağı söylenirken, daha büyük ekranlı Plus modelde 3 GB RAM olacağı öne sürülüyor. Kulaklık jakının olmaması sayesinde Apple iPhone 7’nin suya karşı daha fazla direnç göstereceği de söyleniyor. Telefonun daha ince olacağını da söyleyenler var.

Yukarıda dile getirdiklerimizin dışında ortalıkta farklı dedikodular da dolaşıyor. Ancak bunların büyük çoğunluğu muhtemelen gerçeğe dönüşmeyecek. Apple iPhone 7’nin çift SIM kart yuvasına, mavi renk seçeneğine, kablosuz şarja veya Smart Connector bağlantı tipine sahip olacağı söylendi. Bununla birlikte Plus’ın yanında bir de Pro modelinin olacağı iddia edildi. Ancak bunların, gerçekten bu yılki modellerde bulunacağı ihtimalini kuvvetlendirecek şekilde fazla miktarda sızdığını görmedik.

APPLE’ın “7” rakamına vurgu yaptığı dikkate alınırsa, IPHONE 7 ihtimali artıyor

iPhone 7 mi, iPhone 6SE mi?

Normalde Apple ‘S’ model iPhone’lardan sonra sırayı yeni bir rakama sahip olan iPhone modeline verir. Bu yeni model de selefinden epey farklı bir tasarım ve biçimle gelir. Ancak bu yılki sızıntılar 2016 model iPhone’un geçen iki yılki seleflerine epey benzeyeceğini gösteriyor. Bu durum Apple’ın iPhone’u, yeni bir rakam yerine mevcut rakam ile adlandıracağını düşünmemize neden oluyor. Apple bu yıl 4 inç ekranlı telefonunu iPhone SE adıyla yenilemişti. Bir ihtimal, çarşamba akşamı tanışacağımız telefonlar iPhone 6SE adı altıında çıkabilir. Yakın zamanda bu yönde dedikodular da çıkmıştı. Ancak Apple’ın Eylül etkinliği davetiyesinde 7 rakamına vurgu yapması, Apple iPhone 7 ile tanışma ihtimalinin daha yüksek olduğunu düşünmemize neden oluyor.

Apple Watch 2

Apple Watch'un fitness odaklı özelliklerinin artırılması bekleniyor.
Apple Watch’un fitness odaklı özelliklerinin artırılması bekleniyor.

Etkinlikle birlikte Apple’ın ilk akıllı saati Apple Watch’u çıkarmasının üzerinden iki yıl kadar zaman geçmiş olacak. Tabii ki, ürünün tanıtıldıktan yaklaşık sekiz ay sonra piyasaya çıktığını da hatırlatmak gerekiyor. İki yıldan bu yana Apple Watch içindeki değişiklikler genel olarak yazılım üzerinden oldu. İlk kez önümüzdeki çarşamba gerçekleştirilecek etkinlikte donanım bazında değişikliklerin yapılması bekleniyor. Apple’ın Watch’u bir iletişim cihazı olmaktan uzaklaştırıp fitness cihazı olmaya yakınlaştırması bekleniyor. Apple Watch 2 ile ilgili beklentiler şu şekilde sıralanıyor:

Aynı tasarım, yeni kayışlar

Apple’ın Watch’un tasarımında çok büyük değişiklikler yapacağına dair fazla işaret yok. Ancak yeni kayış seçenekleri bekleyebilirsiniz.

GPS SAYESİNDE KOŞULARDA SADECE APPLE WATCH YETERLİ OLACAK

GPS

Yeni Apple Watch 2’nin en büyük yeniliklerinden bir tanesi bu olacak gibi görünüyor. GPS’in eklenmesi özellikle dışarıda koşuya çıkanlar için gerçekten çok fazla yardımcı olacaktır. Çünkü üstlerinde ağırlık yapan telefonu bir kenara bırakarak sadece bileklerinde Watch’ları varken koşabilirler, kat ettikleri mesafeyi dahili GPS yardımıyla ölçebilirler. Saati telefondan daha bağımsız hâle getirecek bu unsur ileri doğru atılmış önemli bir adım olacaktır.

Daha hızlı çalışma

Normalde hız artışı çok heyecan verici bir yenilik sayılmaz. Ne de olsa her yeni Apple ürünü selefinden önemli oranda daha hızlı şekilde gelir. Ancak Apple Watch’un yeni versiyonu için hız artışı önemli bir yenilik olacaktır. Çünkü ilk nesil Apple Watch yavaş olduğu gerekçesiyle epey eleştirilmişti. watchOS 3 ile uygulamaların açılması noktasında önemli adımların atılacağını biliyoruz. Watch 2 ile birlikte donanım tarafında yapılacak yeniliklerle bu daha da etkili hâle getirilecektir.

Diğer beklentiler

Diğer dedikodulara baktığımızda yeni nesil Watch’un suya dayanıklılığının artırılacağı, daha büyük pil sahip olacağı, barometre barındıracağı ve Wi-Fi üzerinden daha fazla iş yapabileceği söyleniyor. Bunlardan bazıları için ihtimaller diğerlerininkinden daha yüksek. Bir diğer soru işareti de Apple Watch 2’nin kamera barındırıp barındırmayacağı. Birkaç ay önce çıkan bir haber Apple’ın kamera ekleme yönünde eğilimi olduğunu işaret ediyordu. Ancak daha sonra bu yönde hiçbir habere rastlamadık. Apple’ın Watch’u bir iletişim cihazı olmaktan uzaklatıracağına yönelik yorumlar dikkate alındığında, kameranın eklenmemiş olması çok da sürpriz sayılmaz.

iPad, Mac ve diğer ürünler

Yeni iPhone’ların yanı sıra, Apple iOS 10’un ne zaman yayınlanacağına dair resmi açıklamayı da yapacaktır. iOS 10 muhtemelen telefon yurt dışında satışa çıkmadan birkaç gün önce mevcut cihazlar için yayınlanacaktır. watchOS 3 de büyük ihtimalle onunla aynı zamanda dağıtıma çıkacaktır. Ancak Apple Watch 2 daha sonrak bir tarihte yayınlanacak olursa, watchOS 3’ün de çıkışı bir süre daha bekletilebilir. MacOS Sierra ise muhtemelen biraz daha ileri tarihte yayınlanacaktır.

IPAD VE MAC ODAKLI DUYURULAR EKİM AYINDAKİ ETKİNLİĞE KALABİLİR

Apple’ın 7 Eylül etkinliğinde başka yeni donanım duyurularının yapılıp yapılmayacağı hakkında herhangi bir bilgi bulunmuyor. Ne var ki, birçok Apple ürünü için yenileme zamanı geldi.

  • MacBook Pro‘nun daha ince bir tasarımla, klavyenin üstünde de dokunmatik ekranlı bir şerit barındıracak şekilde geleceği söyleniyor.
  • MacBook Air‘ın USB-C bağlantısıyla güncelleneceği iddia ediliyor.
  • iPad Pro geçen yıl Eylül etkinliğinde tanıtılmıştı.
  • iPad Air en son iki yıl önce ekim ayında güncellenmişti.
  • iPad mini‘nin mevcut versiyonu geçen yıl Eylül etkinliğinde duyurulmuştu.
  • Apple TV‘nin dördüncü nesil versiyonu geçen yıl Eylül etkinliğinde resmiyet kazanmıştı.

Apple’ın gelecek ay içinde bir başka etkinlik daha düzenlemesini bekliyoruz. Orada da yeni ürün duyuruları olur. Muhtemelen iPad ve Mac tarafındaki yeni ürünlerin duyurusu o etkinliğe bırakılacaktır. Yine de, yukarıda saydığımız ürünlerden biri veya daha fazlası için çarşamba akşamındaki etkinlikte bir güncelleme görürseniz şaşırmayın.

İLGİLİ HABERLER