Teknoloji

Apple iOS 14 ile kullanıcılarına daha fazla seçim hakkı verebilir

ios 13

Apple, şimdiye kadar iPhone ve iPad‘de yürüttüğü varsayılan uygulama politikasında önemli bir değişikliğe gidebilir. Bloomberg’in haberine göre; şirket, üçüncü taraf uygulamaların da iPhone ve iPad’lerde varsayılan internet tarayıcısı veya e-posta uygulaması olarak kullanılabilmesi fikrini değerlendiriyor.

Apple’ın Spotify gibi üçüncü taraf müzik platformlarına da HomePod akıllı hoparlör üzerinden doğrudan erişim imkanı vereceği söyleniyor. Hâlihazırda üçüncü taraf müzik uygulamalarının HomePod’a erişimi, bir iPhone veya iPad üzerinden yansıtma yoluyla sağlanıyor.

Apple’ın bu yöndeki planlarının henüz ilk aşamalarında olduğu söylense de, şirketin iOS 14 ve HomePod için yayınlayacağı bir yazılım güncellemesiyle bu yıl içinde harekete geçebileceği belirtiliyor.

Apple’a platformlarını yönetim politikasıyla yöneltilen suçlamalar bir süredir artmış durumda. Dolayısıyla söz konusu haberlerin çıkışını bu suçlamalardan bağımsız okumamak gerekiyor. Avrupa Birliği’nin Spotify’ın şikayeti üzerine Apple aleyhinde bir tekel soruşturması başlatabileceğine dair haberler geçtiğimiz yıl gündeme gelmişti. Spotify, geçtiğimiz yıl Avrupa Birliği’ne sunduğu resmi şikayet dosyasında Apple’ı iPhone ve iPad sahiplerini kendi çevrimiçi müzik platformunu kullanmaya zorlamakla suçlamıştı.

Bluetooth takip aksesuarları üreten Tile ise Apple’ın potansiyel rakiplerini engellediği iddiasını ABD Kongresi’nde gerçekleştiren bir oturumda dile getirmişti.

Bloomberg, Apple’ın üçüncü taraf uygulamalara yönelik yaklaşımı konusunda geçtiğimiz yıl da benzer bir haber yapmıştı. Söz konusu haberde, Siri’nin ekstra bir uygulama adı vermeden üçüncü taraf uygulamalar üzerinden mesaj göndermek için kullanılabileceği belirtilmişti. Aynı haberde Apple’ın aynı özelliği telefon görüşmelerini de kapsayacak şekilde genişletebileceği ifade edilmişti.

Apple iPhone ve iPad’lerde yaklaşık 38 uygulamayı ön yüklü olarak sunuyor

Hâlihazırda iPhone ve iPad’lerde Apple’ın imzasını taşıyan yaklaşık 38 uygulama kullanıcılara önceden yüklenmiş şekilde sunuluyor. Bu uygulamalar içinde bazılarının varsayılan çözüm olarak sunulmasının Apple’a küçük ama önemli bir avantaj kazandırdığı söylenebilir. Şirketin bu avantajdan gönüllü şekilde vazgeçmesi pek mantıklı görünmese de, Avrupa Birliği gibi resmi kurumların da süreçlere dahil olma ihtimali nedeniyle işler değişebilir.

Apple’dan daha önce konuyla ilgili olarak yapılan açıklamalarda, şirketin kendi çözümlerinin kullanıcılara “kutuyu açar açmaz harika bir deneyim sunduğu” belirtilmişti. Cupertino merkezli şirket, kendi uygulamalarının çok başarılı rakiplerinin olduğunu belirtmeyi de ihmal etmemişti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER