Teknoloji

Apple iCloud ile ilgili planlarından FBI tepkisi nedeniyle vazgeçmiş

icloud kesinti

Apple iOS işletim sistemli cihazlardaki verileri şifrelese de, iCloud üzerinde yapılan yedeklemeler için böyle bir hizmet sunulmuyor. Apple’ın bu seçimi bilinçli bir tercih gibi görünüyor.

Reuters’in haberine göre; Cupertino merkezli şirket, iCloud yedeklemeleri için uçtan uca şifreleme sunma konusundaki planlarını yaklaşık iki yıl önce rafa kaldırdı. Apple’ın bu kararı, planlarını FBI ile paylaşmasının ardından aldığı belirtildi. FBI’ın daha önce San Bernardino olayında bir iPhone’un kilidini kaldırması için Apple’a yaptığı baskıyı düşününce, iCloud şifrelemesine tepki göstermesine pek şaşırmamak gerekiyor.

Reuters’e konuşan kaynaklardan biri, Apple’ın FBI ile yeni bir kavgaya daha girmemek için geri adım atmış olabileceğini dile getirdi. Eski bir Apple çalışanı ise şirketin müşterilerinin verilerine erişiminin sıklıkla kesintiye uğramaması adına iCloud şifrelemesinden vazgeçmiş olabileceğini belirtti.

Şuna kadar konuyla ilgili olarak Apple’dan veya FBI’dan bir açıklama gelmiş değil.

Apple iCloud üzerinde bazı verileri uçtan uca şifreleme ile koruyor

Bu durum iOS cihazlardaki verilerinin bir kısmının ve iCloud’daki verilerin tamamının tehlikede olduğu anlamına gelmiyor. Apple; iCloud Keychain, ağ şifreleri, sağlık verileri, ödeme bilgileri ve Siri gibi hassas verilerin uçtan uca şifreleme ile korunduğunun altını çiziyor. Kullanıcı bilgilerinin önemli kısmı sunucuda ve iletim hâlindeyken de korunuyor.

Ancak daha düşük yoğunluklu koruma, Apple çalışanlarının ve kolluk kuvvetlerinin verilere erişimini teknik açıdan mümkün hâle getiriyor. Bu da kullanıcılar adına bir sorun teşkil ediyor. Bu durumu bertaraf etmek isteyenlerin önündeki en kesin çözüm ise iCloud yedeklemelerini devredışı bırakmaktan geçiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER