ManşetlerTeknoloji

Apple ve Google, Gemini üzerinden iş birliği görüşmeleri yapıyor

google gemini 1.5 pro

Teknoloji devleri Apple ve Google, yapay zeka (AI) alanındaki son gelişmelerle bir kez daha gündemde. Bloomberg‘in bildirdiğine göre, Apple, iPhone’un yazılımında yeni özellikler sunmak üzere Google’ın Gemini adını taşıyan yapay zeka (YZ) modellerini lisanslamak için görüşmeler yapıyor. Bu görüşmeler, iki şirket arasında bir başka önemli bir iş birliğinin kapılarını aralıyor.

Apple’ın, Microsoft’un AI yeteneklerini destekleyen OpenAI ile de görüşme yaptığı belirtiliyor. Ancak şirketin asıl ilgisi, bulut tabanlı üretken yapay zekâ teknolojilerinde. Özellikle metin ve görüntü oluşturma gibi alanlarda Gemini’nin potansiyel kullanım alanlarına odaklanılıyor. Bu arada, Apple kendi cihaz içi AI modelleri ve yetenekleri üzerinde de çalışmalarını sürdürüyor ve yakında iOS 18 ile bunları sunmayı planlıyor.

Apple’ın AI stratejisi ve Gemini’ın rolü

Apple ve Google arasındaki müzakereler halen devam ediyor ve AI anlaşmasının nasıl bir marka altında sunulacağı henüz netlik kazanmadı. Ancak bu iş birliği, şu anda var olan varsayılan arama motoru ilişkisini genişletmek anlamına geliyor.

Sektöre bakıldığında, Google’ın ocak ayında Samsung ile bir iş birliği duyurduğu ve Gemini’ın Galaxy S24’ün notlar ve ses kayıt uygulamalarında özetleme özelliklerini, ayrıca klavyede güçlendireceği görülüyor. Samsung, fotoğraf galerisi uygulamasında generatif düzenleme özelliği için Imagen 2 metin-den-resim difüzyonunu da kullanıyor. Bu özelliklerin tümü sunucu tarafı işleme gerektirirken, Samsung aynı zamanda cihaz içi bir Gemini versiyonunu da kullanıyor.

Google, üç farklı boyutta Gemini sunuyor: Birçoğu birinci ve üçüncü taraf uygulamalar tarafından kullanılan Pro, gemini.google.com’un ücretsiz versiyonunda kullanılan Gemini 1.0 Pro ve ücretli Gemini Advanced seviyesinde kullanılan 1.0 Ultra. Google, şubat ayı ortasında daha fazla bilginin işlenmesine olanak tanıyan genişletilmiş bir bağlam penceresi ile Gemini 1.5’ı ön izlemeye sunmuştu. Bu teknoloji, yapay zekâ çıktısını “daha tutarlı, ilgili ve yararlı” hâle getirmeyi hedefliyor.

Bloomberg, Apple’ın OpenAI veya birden fazla sağlayıcıyla anlaşma yapma ihtimalinin olduğunu belirttiği haberinde, bir anlaşmanın haziran ayındaki WWDC’ye kadar duyurulmayacağını öngörüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER