Bilim

Apple ürünlerinde geri dönüştürülmüş materyal kullanımını artırdı

apple iphone 13

Apple, 22 Nisan’da kutlanacak Dünya Günü öncesinde çevreyle ilgili çalışmaları hakkında bilgi verdi. 2022 Çevresel İlerleme Raporu‘nu yayınlayan şirket, 2021 mali yılında ürettiği ürünlerde kullandığı malzemelerin yüzde 18’lik kısmının geri dönüştürülmüş veya yenilenmiş olduğunu açıkladı. Bu oranın şirket için rekor niteliğinde olduğu ve 2020’ye kıyasla yüzde 50’lik bir artış kaydedildiği belirtildi. Apple’ın 2020’de ürettiği cihazlarda geri dönüştürülmüş materyal oranı yüzde 12 seviyesindeydi.

Açıklamada Apple’ın sekiz yeni üründe en az yüzde 20 oranında geri dönüştürülmüş materyal kullanıldığına dikkat çekildi. iPhone 13 ve iPhone 13 Pro’nun ana kartlarında ve kamera sistemlerinde kullanılan sertifikalı geri dönüştürülmüş altın da bu hesaplamaya dahil ediliyor. Şirketten verilen bilgiye göre; kobalt, nadir toprak elementleri ve volframın tekrar kullanım oranı da yüzde 50’den fazla arttı.

Cupertino merkezli şirket, ürün ambalajlarında plastik kullanımını neredeyse tamamen kestiğinin altını çizmeyi de ihmal etmedi. 2021’de Apple ürünlerinin ambalajlarındaki plastik oranı yüzde 4’e kadar düştü. Şirket iPhone’ların ambalajında ise hiç plastik kullanmadı. Ambalajlarda sıfır plastik hedefine 2025 itibarıyla ulaşılması öngörülüyor.

Şirket ürünlerinin tamir edilebilirliklerinin arttığına ve dayanıklılıklarının yükseldiğine de dikkat çekmeyi ihmal etmedi. Raporda Self Servis Tamir Programı’nın duyurusundan da bahsediliyor. Programın ne zaman faaliyete gireceği ise belirsizliğini koruyor.

Apple daha önce de çevre dostu hedeflerini paylaşmaktan geri kalmamıştı. Şirket 2030 itibarıyla hem ürünlerinde hem de tedarik zincirinde karbon salınımını sıfırlamayı hedefliyor. Bu hedeflerin açıklanması kimilerince “göz boyama” olarak değerlendirilse de, Apple’ın ürünlerinin çevreye olan etkisini azaltmak için bir şeyler yapmasının değerli olduğu gerçeği değişmiyor.

İLGİLİ HABERLER