Teknoloji

Apple Force Touch özellikli iPhone’ların üretimine başladı

iphone-6s-force-touch-290615

Apple sonbaharda beklenen yeni akıllı telefonlarının üretimine daha erken başlamış gibi görünüyor. İçerideki kaynakların verdiği bilgilere göre şirket yeni iPhone’ları üretmek için düğmeye basmış, ayrıca yeni iPhone’ları seleflerinden ayıracak önemli bir özellik de kaynaklar tarafından açık edilmiş.

Önceki dedikoduları doğrulayacak şekilde, iPhone 6S ve iPhone 6S Plus adını taşıması beklenen akıllı telefonlar Apple’ın son zamanlarda çıkardığı ürünlerde yer verdiği Force Touch özelliğine sahip olacak. Böylelikle basınç hassasiyeti daha büyük ekranlı ve daha büyük ölçekli cihazlara getirilmiş olacak.

İlk önce Apple Watch’un ekranında ve yeni MacBook’un touchpad’inde gördüğümüz Force Touch temelde yüzeye basınç hassasiyeti sağlayan bir eleman ekliyor. Pratikte bu teknoloji donanımın kullanıcının parmağını bastırması sırasında oluşacak farklı basınç seviyelerini okumasını ve buna göre farklı davranışlar göstermesini mümkün kılıyor. Hafif bir dokunuş basit bir tıklama işlevini yerine getirirken, daha uzun ve kuvvetli basmak da sağ tıklama özelliğini yapıyor.

iPhone boyutlarında bir dokunmatik ekranda Force Touch özelliği daha fazla işlevi yerine getirebilir. 2014’ün başlarında Apple’ın başvurusunu yaptığı bir patent Apple’ın basınç hassasiyetli ekranlar üretme planlarını ortaya koymuştu ve yeni iPhone’lar da bu planların gerçek anlamda uygulandığı ilk cihazlar olabilir.

Basınç hassasiyetli ekranın mümkün kılabileceği özelliklerden biri de Wacom veya Adonit gibi, basınç hassasiyetine sahip ekran kalemlerinin sunduğu işlevlerin herhangi bir özel ekipman veya Bluetooth bağlantısı olmadan taklit edilebilmesi olabilir. Ayrıca Force Touch sayesinde akıllı telefonu kontrol etmek için kullanılabilecek dokunmatik hareketlerin sayısı artacaktır, farklı basınç seviyeleri için farklı kontrolleri tanımlamak mümkün olabilir.

Ne var ki, Force Touch sadece sınırlı sayıda işlevi sunabilir ve tek amacı yeni iPhone’ları eskilerinden ayırmak da olabilir. Yeni modellerin de 4.7 inç ve 5.5 inç’lik ekrana sahip olması bekleniyor. Ayrıca tasarımları da mevcut iPhone 6 ve iPhone 6 Plus ile aynı olacak.

Boyutların ve tasarımın aynı kalması ve üretimin erken başlamasına rağmen, Force Touch özellikli dokunmatik ekran panellerinin yeni teknoloji ürünü olması üretimin yavaş ilerlemesine neden olabilir. Yani, her şeye rağmen iPhone 6S ve iPhone 6S Plus’ın satışa sunulduğu ilk zamanlarda stok sıkıntıları görebiliriz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER