Teknoloji

Apple Final Cut Pro X için üçüncü taraf desteğinin çapını genişletiyor

apple final cut pro x

Apple Final Cut Pro X adını taşıyan profesyonel video düzenleme uygulaması için hazırladığı son güncellemeyle çeşitli yenilikler sunuyor. Bu yenilikler arasında göze ilk çarpan düzenleme arayüzüne üçüncü taraf uygulamaların entegre edilebilmesi oluyor.

Üçüncü taraf eklentiler ve özel efektler Final Cut Pro X tarafından uzun süredir desteklense de, son güncellemeyle düzenleme arayüzünden de üçüncü tarafların sunduğu araçlara rahatlıkla erişilebiliyor. Apple’dan konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada da üçüncü taraf uygulamaların FCPX motoruyla bu kadar sıkı biçimde entegre olmasına ilk kez izin verildiğine dikkat çekildi.

Apple söz konusu üçüncü taraf entegrasyonlarına “iş akışı eklentileri” adını veriyor. Final Cut Pro X arayüzüne yerleştirilen bu eklentiler, videoları düzenleyenlere medya içeriklerini kütüphaneler arasında sürükleyerek taşıma, uygulamalar ve Final Cut zaman akışı arasında oynatmayı eş zamanlama gibi imkanlar sunuyor. Bu entegrasyon imkanından yararlanan ilk uygulamalar ise Frame.io, Shutterstock ve CatDV oluyor. Söz konusu uygulamalar Mac App Store üzerinden ücretsiz olarak indirilebiliyor. Apple’dan yapılan açıklamada yeni iş akışı eklentileri üstünde çalışıldığı da belirtildi.

Frame.io entegrasyonu gibi özellikler Final Cut Pro’nun Adobe Premiere gibi rakiplerinde bir süredir mevcut durumda. SRT uzantılı altyazı dosyalarının desteklenmesi gibi yenilikler ise şu an için Final Cut Pro X’te bulunuyor. Kelimelerin kliplere sabitlenmesi sayesinde klipler tekrar düzenlenirken altyazılar da uygun şekilde düzenleniyor. Yakında eklenecek yazıya dökme servisi entegrasyonuyla birlikte Facebook ve YouTube gibi platformlarda rahatlıkla paylaşılabilecek erişilebilir videolar yapmak da mümkün oluyor.

Apple tarafından Final Cut Pro X kullanıcılarına sunulan bir diğer özellik ise Karşılaştırma Görüntüleyicisi adını taşıyor. Bu özellik sayesinde videoları düzenleyenler referans görüntülerini ayrı bir pencerede görebiliyor.

Apple Final Cut Pro X ile birlikte Final Cut’a eşlik eden Motion ve Compressor uygulamasını da güncelledi. Motion için bazı yeni filtrelerin yanı sıra renk düzenleme ve derecelendirme özellikleri sunulurken, Compressor’da da yüksek çözünürlüklü kod çözümü için 64-bit bir motora geçiş yapılıyor. Buna ek olarak, Compressor’a da SRT alt yazı desteği ekleniyor. Final Cut Pro X, Mac App Store’dan 1999,99 TL karşılığında indirilebiliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER