Teknoloji

Apple Final Cut Pro X’e RED kamera desteği getiren güncellemeyi yayınladı

Apple, video düzenleme yazılımı Final Cut Pro X için yeni bir güncelleme yayınladı. Bu güncellemeyle birlikte RED kameralar desteklenmeye başladı, ayrıca çok kanallı ses dosyalarının düzenlenmesi imkanı da sunuldu. 10.0.6 sürümüne yükselmiş olan Final Cut Pro X’in yenilenmiş Mac bilgisayarların hemen ardından gelmesi de dikkat çekici.

Final Cut Pro yazılımının önceki versiyonu birçok eklenti, standart format ve eski sürümler üzerinde yapılan işlerle uyumsuzluk gibi hususlar nedeniyle bir hayli tepki toplamıştı. Ayrıca bu da yetmiyormuş gibi yazılıma alışmış olan kullanıcıların yadırgadığı, tamamen yeni bir tasarımla birlikte gelmişti. Apple güncellemeler yayınlayacağı sözünü vererek yükselen tansiyonu düşürmeye çalışmıştı. Yazılımın yayınlandığı 2011 yazının ardından gelen eylül ve ocak aylarında sunulan güncellemelerle eksiklikler kapatılmaya çalışılmıştı. Bu son güncelleme de Final Cut Pro X kullanıcılarının beğeniyle karşılayacağı yenilikler içeriyor.

RED kamera ve çok kanallı ses düzenleme işlevlerinin yanı sıra Final Cut Pro X güncellemesi birleştirilmiş içe aktarma penceresi, yeniden tasarlanmış ve kullanıcılara tamamlanmış projeleri veya zaman çizgisinden yapılmış çizimleri dışa aktarma fırsatı veren paylaşma özelliği ve çift klip görüntüleme özelliği de bu son güncellemenin yenilikleri arasında yer alıyor. MXF eklentileri de desteklenenler kapsamına alınırken bileşim ve klip kontrolleri, XML dosyalarının işlenmesi geliştirildi.

Final Cut Pro X yazılımı daha çok profesyonelleri hedefleyen bir ürün, işin ustalarına eksikliklerle dolu ürünler sunmak onların şikayetten de öte adımlar atmasına neden olabiliyor. Örneğin Benim/Murray adlı prodüksiyon şirketi geçen ocak ayında Final Cut’tan Avid yazılımına geçiş yapacağını açıklamıştı, buna sebep olarak da Apple’ın uzun vadeli ihtiyaçlarını karşılamamasını göstermişti. RED desteği, diğer yenilik ve eklentiler tahmin ediyoruz ki Final Cut Pro X’i kullanan prodüksiyoncuların gazını alacak, bu yazılımı bırakmayı düşünenlerin kararlarını yeniden gözden geçirmelerine neden olacaktır.

İlgili >> Ars Technica

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER