Teknoloji

Apple FBI ile mücadelesinde San Bernardino mağdurunun desteğini kazandı

apple fbi

Apple FBI ile girdiği mücadelede, San Bernardino saldırısında vurulan ancak hayatta kalmayı başaran bir kişinin ailesinden destek gördü. Hakim Sheri Pym’e hitaben bir mektup kaleme alan Salihin Kondoker, ilk etapta Apple’ın FBI’ın talebine uyması gerektiğini düşündüğünü, ancak sonrasında telefondaki bilgilerin “arka kapı” açılmasını meşru kılacak kadar değerli olmadığını ifade etti.

Salihin Kondoker’in eşi Anies Kondoker, 2 Aralıkta gerçekleşen ve 14 kişinin ölümüne yol açan saldırıda üç yerinden vurulmuştu. FBI, Apple’dan saldırının zanlılarından birine ait iPhone 5c’nin kilidini kaldırmasını istemiş ve bu talebini telefonda saldırının arka planının çözümüne ilişkin kilit bilgilerin olabileceği şekilde meşru kılmaya çalışmıştı. Apple ise söz konusu talebi reddetmiş ve talebe uyduğu takdirde tüm iPhone’ların güvenliğini tehlikeye atacağını öne sürmüştü. Cupertino merkezli şirket, söz konusu karara yönelik itirazını geçtiğimiz hafta mahkemeye sunmuştu.

Salihin Kondoker tarafından hakim Sheri Pym’e hitaben kaleme alınan mektupta, söz konusu cihazın San Bernardino ilçesinin yönetimi tarafından Farook’a tahsis edildiğine ve cihazın kişisel iletişim amacıyla kullanılma ihtimalinin düşük olduğuna dikkat çekildi. Anies Kondoker’in de San Bernardino ilçe yönetimi tarafından verilen bu iPhone’lardan birini kullandığını belirten eşi, söz konusu cihazın konum takibi ve iCloud verilerine ilçe idarecileri tarafından erişilebileceğini herkesin bildiğini de dile getirdi.

Saldırganların saldırı sonrasında kişisel telefonlarını yok ettiğini hatırlatan Anies Kondoker’in eşi, bunun bir amaç doğrultusunda yapılmış olduğunu iddia etti. Kondoker, telefonda değerli bilgi bulunduğuna inanmadığını da sözlerine ekledi.

Apple’ın duruşunu savunması gerektiğini söyleyen Kondoker, gelecek saldırıların önlenmesi için silah sahipliği konusunda daha güçlü yasalara ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Kondoker, “Masum insanları silahlar öldürür. Teknoloji değil.” şeklinde konuştu.

İLGİLİ HABERLER