EğlenceTeknoloji

Apple Epic Games’in App Store için gerekli olan geliştirici hesabını kaldırdı

Apple Epic Games'in App Store için gerekli olan geliştirici hesabını kaldırdı

Apple ve Epic Games arasında yaşanan savaşta ilginç gelişmeler yaşanıyor ve her iki taraf da geri adım atacak gibi görünmüyor. Dün Apple, daha önce söylediğini yerine getirerek Fortnite‘ı Apple’ın App Store yönergelerine uyacak şekilde güncellemeyi reddeden Epic’in geliştirici hesabını sonlandırdı.

Epic Games’in Apple ile olan anlaşmazlığı bir süredir devam ediyor ve temeli Apple’ın tüm uygulama içi işlemlerde yüzde 30 kesinti yapması nedeniyle yaşadığı rahatsızlığa dayanıyor. Epic Games, bunun bir komisyona göre çok yüksek olduğuna şiddetle inanıyor ve kullanıcıları mikro işlemler için doğrudan ücretlendirebilmek istiyor. Dahası Epic Games Apple’ın, kendi geliştirdiği uygulama mağazasını Apple’ın App Store’uyla birlikte barındırmasına izin vermesini de istiyor. Ağustos ayının başlarında da buna yönelik adımlar attı. Apple ise doğal olarak bir santim bile ödün vermek istemiyor ve Fortnite‘ı bu ayın başlarında App Store’dan hemen kaldırdı.

Ancak Apple, Epic’e Fortnite‘ın uyumlu bir sürümünü App Store’a sunabileceği iki haftalık bir süre verdiği zaman bile bu işi ileri götürebileceğinin işaretini vermişti. Apple, Epic buna uymazsa geliştirici hesabının feshedileceğini söyledi. Epic, Apple’ın uyarısını görmezden geldi ve sonuç olarak App Store’da artık Epic Games yok.

Dün biten iki haftalık süre dolmadan önce Epic, Apple’ın Fortnite‘ı App Store’dan uzak tutmasını engelleyecek bir mahkeme emri almaya çalıştı. Ancak bu talep mahkeme tarafından kabul edilmedi, Yargıç Yvonne Gonzalez Rogers, Epic Games’in Fortnite‘ın App Store dışında olmasından kaynaklanan herhangi bir hasarın, Epic’in Apple ile mevcut anlaşmasını stratejik olarak bozmayı seçmesinin doğrudan bir sonucu olduğunu belirtti.

Geçtiğimiz haftalarda şirket yöneticileri arasında gönderilen hararetli e-postalar bu davanın muhtemelen mahkemeye gideceğini gösteriyordu. Apple için bu vaka, şirketin iş modeline bir hakaret niteliğini taşıyor. Epic için mesele bir ilke meselesi hâline geldi.

Epic önceki gece, Apple’ın verdiği süre dolmadan hemen önce kullanıcılara şu anki durumdan Apple’ı sorumlu tutan bir e-posta iletisi gönderdi:

Apple, Fortnite güncellemelerini ve “Uygulama Mağazası” nda yeni kurulumları engelliyor ve Apple cihazları için Fortnite geliştirme yeteneğimizi sona erdireceğini söyledi. Sonuç olarak, Bölüm 2 – Sezon 4 güncellemesi (v14.00) 27 Ağustos’ta iOS ve macOS’ta yayınlanmadı.

Apple, Fortnite gibi uygulamalarda yapılan tüketici ödemelerinin % 30’unu toplayabilmek için rekabeti sınırlandırarak ödediğiniz fiyatları yükseltir. Epic, doğrudan ödeme seçeneğiyle fiyatları düşürdü, ancak Apple, Epic’in tasarrufları doğrudan oyunculara aktarmasını önlemek için Fortnite‘ı engelliyor. Epic, Apple’ın mobil cihaz pazarlarındaki rekabeti engelleyici kısıtlamalarını sona erdirmek için yasal işlem başlattı. 13 Ağustos, 17 Ağustos ve 23 Ağustos dosyalarımız için makaleler mevcuttur. Apple, bu eyleme misilleme olarak tüm iOS cihazlarında Fortnite güncellemelerine ve yeni yüklemelere erişiminizi engelledi.

Hem Sony’nin hem de Microsoft’un, Playstation ve Xbox kullanıcılarından gelen tüm Fortnite işlemlerinde yüzde 30’luk bir kesinti yaptığını ve bu nedenle bazılarının Epic’in duruşunu biraz ikiyüzlü olarak nitelendirdiğini belirtmek gerekir.

Apple, kullanıcıların uygulama içi işlemler için Epic’e doğrudan ödeme yapmasına olanak tanıyan özelliği kaldırması halinde Epic’in App Store’a geri dönmesine izin vermenin mutlu olacağını birçok kez vurguladı.

Apple geçenlerde yaptığı açıklamada, “Yargıç Gonzalez-Rogers ile Epic’in” Uygulama Mağazası “yönergelerine uyması ve dava devam ederken çalışmaya devam etmesi için” ilerlemenin mantıklı yolu “olduğu konusunda hemfikiriz.” demişti. “Epic, jürinin önerdiği adımları atarsa, Fortnite‘ı iOS’ta memnuniyetle karşılayacağız. Eylül ayında davamızı mahkemeye götürmeyi dört gözle bekliyoruz.”

Apple, Epic Games’in geliştirici hesabını kaldırdıktan sonra aşağıdaki açıklamayı yayınladı:

App Store’da Epic Games hesabını sonlandırmak zorunda kaldığımız için hayal kırıklığına uğradık. Epic Games ekibiyle uzun yıllar lansmanları ve sürümleri üzerinde çalıştık. Mahkeme, Epic’in davası ilerledikçe App Store yönergelerine uymasını, bu durumu yaratana kadar son on yılda izledikleri yönergeleri tavsiye etti. Epic reddetti. Bunun yerine,  App Store’un kurallarını ihlal etmek için tasarlanmış Fortnite güncellemelerini tekrar tekrar gönderdiler. Bu, App Store’daki diğer tüm geliştiriciler için adil değil ve müşterileri mücadelelerinin ortasına koyuyor. Gelecekte tekrar birlikte çalışabileceğimizi umuyoruz, ama maalesef bugün bu mümkün değil.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER