Teknoloji

Apple-Epic davasında kararın uygulanması durduruldu

apple app store epic games fortnite

Apple-Epic davasında Cupertino merkezli şirketin App Store’daki geliştiricilere kullanıcıları alternatif ödeme sistemlerine yönlendirme izni vermesine hükmedilmişti. Şirkete bunun için 9 Aralık’a kadar süre vermişti. Ancak Apple’ın yaptığı itirazı kabul eden üst mahkeme, kararın uygulanmasını geçici olarak durdurdu.

Mahkeme kararında Apple’ın itirazının Epic Games’in mahkemeye yeterli kanıt sunduğu konusunda yeterli seviyede şüphe oluşturduğu belirtildi. Şirketin Kaliforniya Haksız Rekabet Yasası’nı ihlâl edip etmediğini bir kez daha inceleyecek olan mahkeme, bu süre zarfında alınan ilk kararın yürütmesini durdurdu.

Apple ve Epic arasındaki davanın hakimi Yvonne Gonzalez Rogers, eylül ayında Apple’ın uygulamasına App Store dışındaki ödeme yöntemlerine yönlendirme butonu eklemek isteyen geliştiricileri engellememesine yönelik bir kalıcı tedbir kararı çıkarmıştı. Rogers’ı kararı, uygulama geliştiricilerinin kullanıcılarını alternatif ödeme yöntemlerine yönlendirmesini mümkün kılmıştı. Apple’ın uygulama içi ödemelerde yüzde 30 kesinti yapması nedeniyle bu karar geliştiriciler tarafından memnuniyetle karşılanmıştı.

Cupertino merkezli şirket, bu karara ekim ayında itiraz etmişti. İtiraz dilekçesinde mahkeme kararının uygulanmasının ekonomik ve mühendislik altyapısının hazır hâle gelmesinin aylar süreceği belirtilmişti. Gonzalez Rogers’ın bu itirazı reddetmesi üzerine şirket, dosyayı bir üst mahkemeye taşımıştı.

Epic, 2020’nin ağustos ayında hem iOS’te hem de Android’de Fortnite oyuncularına Apple ve Google’ın ödeme yöntemleri yerine kendi ödeme yöntemini kullanmalarını önermiş ve bunu yapanlara V-Bucks satın alırken indirim uygulanacağı belirtilmişti. Bunun ardından iki teknoloji devi Fortnite’ı uygulama mağazalarından çıkarmış ve Epic de iki şirketi de dava etmişti.

Apple ve Epic arasındaki dava mayıs ayında başlamıştı. Neredeyse tüm konularda Apple’ın lehine karar veren hakim Gonzalez Rogers, App Store’un tekel kurallarını ihlâl etmediğine hükmetmişti. Epic’in karara itirazı hâlâ görüşülüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER