ManşetlerUlaşım

Apple, elektrikli otomobil projesini durdurdu

apple elektrikli otomobil

Apple, uzun zamandır merakla beklenen elektrikli otomobil girişimi olan “Project Titan” üzerindeki çalışmalarını, Bloomberg’in haberine göre, durdurdu. Şirket, bu kararı salı günü kendi bünyesinde duyurdu ve 2.000 kişilik ekibin büyük bir kısmının artık üretken yapay zeka çalışmalarına kaydırılacağını belirtti.

Apple’ın baş operasyon sorumlusu Jeff Williams ve projeden sorumlu başkan yardımcısı Kevin Lynch, çalışanlara projenin sonlandırılması hakkında bilgi verdi. Bloomberg’in haberine göre, bu durum bazı işten çıkarmalara da yol açacak ancak kaç çalışanın etkileneceği henüz net değil.

Apple’ın kendi elektrikli otomobilini geliştirme çabaları yıllardır söylentilere konu olmuştu. Son haberler, Apple’ın projeyi hala aktif olarak geliştirdiğini öne sürüyordu. Bu ayın başlarında Wired, Apple’ın 2023 yılında geliştirdiği otonom sürüş teknolojisi ile 70 bin kilometrenin üzerinde yol katettiğini bildirdi. Bloomberg ise ocak ayında, Apple’ın aracın beklenen lansmanını 2028’e ertelediğini söyledi.

Apple elektrikli otomobil hayalinden vazgeçiyor

2015 yılında ilk kez ortaya çıkan Apple’ın gizemli araba projesi, “Project Titan” olarak adlandırılmıştı. Apple, projede çalışmak üzere Tesla’nın eski otopilot yazılım direktörü ve sorunlu EV startup’ı Canoo’nun eski CEO’su dahil birçok önemli lideri işe aldı. Ancak, proje yıllar içinde birçok engelle karşılaştı, bunlar arasında Apple araba şefi Doug Field’ın 2021’deki ayrılışı da bulunuyor. 2022’de, The Information tarafından yayınlanan bir haber, Apple’ın yüksek personel devri, sürekli değişen planlar ve iç şüphecilikle mücadele ettiğini ortaya koymuştu.

Diğer haberler, şirketin başlangıçta umduğu gelişmiş otonom sürüş yeteneklerine sahip olmayacak şekilde, aracın 100.000 doların altında bir fiyatla piyasaya sürüleceğini öne sürmüştü. Apple için kaynaklarını yapay zekâya kaydırmak mantıklı olabilir, ne de olsa şirketin kendi AI modeli olan Ajax üzerinde günde milyonlarca dolar harcadığı bildiriliyor. Apple CEO’su Tim Cook da yakın zamanda, Apple’ın “bu yıl içinde” üretken AI özelliklerini kullanıma süreceğini doğruladı, ayrıca şirketin Spotlight ve Xcode için AI güncellemelerini test ettiğine dair söylentiler var.

Apple, kendi kendine sürüş özelliklerine sahip elektrikli araç hayalinden belki vazgeçmiş olabilir, ancak Sony ve Honda, Kuzey Amerika’da gelecek yıl önceden siparişleri açmayı ve 2026’da bir lansman yapmayı planladıkları Afeela elektrikli otomobilleri üzerinde çalışmaya devam ediyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER