Teknoloji

Apple ekran içi parmak izi okuyucusunu ne zaman kullanacak, bir tahmin var

samsung apple ekran parmak izi okuyucu

Apple 2021 model iPhone’larında Touch ID’yi ekran içi parmak izi okuyucu ile birlikte yeniden getirmeyi planlıyor. Söz konusu iddia sektör analisti Ming-Chi Kuo’ya ait. 9to5Mac‘in haberine göre, analist bu teknolojinin Apple’ın iki yıldır akıllı telefonlarında yer verdiği Face ID ile birlikte yer alacağını öne sürdü. İki farklı güvenlik yöntemi birbirini tamamlayarak birleştirilmiş deneyim sunacak.

Ekran içi parmak izi sensörlerini bir süredir akıllı telefonlarda görüyoruz. İlk olarak geçen yılın başlarında çıkan Vivo X20 Plus UD modelinde yer almıştı. Apple’ın bu teknoloji üzerinde en azından 2017 yılından beri çalıştığına inanılıyor. Şirket, ekran içi parmak izi sensörü tekniğinin patentini bile almıştı. Ancak henüz bu teknolojiyi telefonlarına ekleme girişiminde bulunmadı.

Mevcut ekran içi parmak izi sensörü teknolojilerindeki kısıtlamaların Apple’ı beklettiğine inanılıyor. Bu parçalar yüksek güç tüketimine sahip, sensör alanı küçük ve algılama modülleri kalın. Ayrıca üretimde de çeşitli zorluklar var. Kuo, bu problemlerin 2021 yılına gelindiğinde aşılacağına inanıyor. Zamanı geldiğinde Apple’ın da Qualcomm’unkine benzer ultrasonik parmak izi algılama çözümünü kullanacağını söylüyor.

9to5Mac’e göre Kuo, bu teknolojinin Apple Watch’a da, Face ID’nin kullanımından daha çok uyacağını belirtiyor. Ne var ki, Apple’ın Touch ID’yi iPhone’ların yanı sıra Apple Watch’a da ekleme planının olup olmadığı konusunda fazla söz söylemiyor. Apple Watch şu anda herhangi bir biyometrik güvenlik yöntemi içermiyor, sadece PIN kodu kullanılıyor.

Ekran içi parmak izi okuyucu Face ID ile iyi bir iş çıkarabilir

Touch ID ve Face ID güvenlik sistemlerini birleştirmek ilgi çekici bir fikir sayılır. Bu durum bir tür iki faktörlü biyometrik kimlik doğrulama yöntemine de kapı açacaktır. Yani, kötü niyetli bir kişinin telefonunuza erişmesi için hem yüzünüzü hem de parmak izinizi taklit etmesi gerekir. Touch ID ilk kez çıktığında, korsanların bunu 24 saat gibi kısa bir sürede aşabildiğini görmüştük. Ancak bu teknoloji bir başka biyometrik güvenlik türüyle kullanılırsa, aşması o kadar da kısa ve kolay olmayabilir.

Kuo’nun Apple’ın gelecekte çıkacak ürünleri ve teknolojileri konusunda haklı bir ünü bulunuyor. Ancak bu gibi bir tahmine biraz şüpheyle yaklaşmakta fayda var. Özellikle henüz çıkışına iki yılı aşkın zaman olan bir ürün için konuştuğundan bu tavırda olmak en iyisi gibi görünüyor. Ne de olsa, teknoloji Apple’ın umduğu kadar hızlı ilerlemeyebilir. Aynı zamanda Apple’ın planlarını değiştirmesine yol açacak başka gelişmeler de olabilir. Her ne olursa olsun, ekran içi parmak izi tarayıcısını yakında çıkacak telefonlarına eklemek, 2017’de iPhone X’a Face ID’nin eklenmesi gibi bir etki yaratacaktır.

İLGİLİ HABERLER