Teknoloji

Apple’dan ebeveyn kontrol uygulamalarıyla ilgili geri adım

apple ourpact

Apple, ebeveyn kontrolleri uygulaması OurPact’e yönelik yaklaşımında geri adım attı. Uygulamanın yeniden App Store’a, başlangıçtaki hâliyle ve herhangi bir kısıtlama ya da sınırlama olmaksızın dönmesine izin verdi.

Söz konusu hamle, Apple ile Apple’ın kısıtlamalarından etkilenmiş olan çeşitli ebeveyn kontrolleri uygulama şirketleri arasında aylardır süren anlaşmazlığa da bir nokta koymuş oldu.

Apple’ın, aralarında OurPact’in de olduğu bu tür uygulamaları mağazadan kaldırması veya güncellemeleri önlemesi kaşların kalkmasına neden olmuştu. Çünkü Apple aniden politikasını değiştirmiş ve bu tür uygulamaları, çocukların cihazlarının yönetimi için kullandıkları teknolojiden dolayı güvensiz kategorisine sokmuştu. Sonraki adımlar da bundan kaynaklanıyordu.

Sorunun kaynağı bu uygulamaların MDM ya da Türkçesiyle çoklu cihaz yönetimi olarak adlandırılan birtakım araçları kullanmasıydı. Bunlar aslında BT veya okul ortamlarındaki donanımların yönetimi için geliştirilmiş araçlar. Apple’ın kural değişikliğinin ardından da, bu tür teknolojileri kullanan çeşitli kurumsal seviyedeki uygulamalara izin verilmeye devam ediliyor. Anlaşılan o ki, Apple bu tür teknolojilerin amaçları dışında kullanılmasına rıza göstermiyordu.

Apple’ın geleneksel WWDC geliştirici konferansının öncesinde, New York Times’da yayımlanan bir haberle birlikte sorun gündeme taşınmıştı. Gazete durumdan etkilenmiş olan ebeveyn kontrol uygulamalarının geliştiricilerinin görüşlerine yer vermişti. Haberde Apple’ın yasaklarının iOS 12’de sunulan Ekran Süresi adlı dahili ebeveyn kontrolleri aracının çıkışıyla denk gelmesine dikkat çekiliyordu. Apple’ın kendi çıkarları doğrultusunda hareket ettiği öne sürülüyordu.

Apple da kendisi için sıra dışı sayılabilecek bir hamle yapmıştı. Uzun zamandır küresel pazarlama yöneticisi olarak görev yapan Phil Schiller’ın adıyla bir mektup yayınlamıştı. Mektupta bu uygulamaların kullanıcıların gizliliğini ve güvenliğini tehlikeye düşürdüğü vurgulanmış, bu nedenle de kaldırıldığı belirtilmişti. Aralarında OurPact’in de bulunduğu bir grup ebeveyn kontrol uygulama geliştiricisi bir araya gelerek Apple’dan, uygulamalarının mevcut MDM araçlarına erişmesinin kalıcı olması durumunda, iOS’in yeni kısıtlamaları dahilinde çalışmasını sağlayacak bir API talep etmişti.

Apple, WWDC sırasında App Store İnceleme Yönergelerini güncelleyerek MDM ve VPN araçlarını kullanan ebeveyn kontrol uygulamalarına izin verdi. Şimdi de, durumdan en çok etkilenen uygulama gibi görünen OurPact mağazaya geri döndü. Bu da arada yaşanan sorunun tamamen ortadan kalktığını gösteriyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER