Manşetler

Apple’dan App Store’dan kaldırılan ebeveyn kontrol uygulamalarıyla ilgili açıklama

apple covid-19 satın alma

Apple, bazı ebeveyn kontrol uygulamalarını iOS App Store’dan kaldırdığına dair iddialarla ilgili bir açıklama yaptı. Apple’ın bu uygulamaları kendi çıkardığı Ekran Süresi özelliğiyle rekabet ettiği için kaldırdığı söyleniyordu. Şirket, uygulamaları kaldırdığını doğruladı, ancak bunu rekabet için değil, bu uygulamalar gizlilik ve güvenlik kurallarını ihlâl ettiği için yaptığını kaydetti.

Apple’ın web sitesinde konuyla ilgili olarak yayınlana açıklamada, “Ebeveynler, çocuklarının cihaz kullanımına ilişkin korkularını gizlilik ve güvenlik riskleri nedeniyle işlememeliler ve App Store bu seçimi zorlayacak bir platform olmamalıdır. Sizden başka hiç kimse çocuğunuzu yönetmek için sınırsız erişime sahip olmamalıdır.” ifadesi kullanıldı.

New York Times tarafından geçtiğimiz hafta sonu yayınlanan bir makalede bazı iddialar dile getirildi. Apple’ın geçen yıldan bu yana 17 popüler ebeveyn kontrolleri ya da ekran süresi odaklı uygulamanın 11 tanesini mağazadan kaldırdığı öne sürülüyordu. Aynı zamanda bilinmeyen birçok uygulamanın da Apple’ın yaklaşımından nasibi aldığı ekleniyordu.

Apple’ın bazı geliştiricilerden, uygulamalarında yer alan ve ebeveynlere çocuklarının telefonlarını kontrol etme imkanı sunan özellikleri kaldırmalarını istediği de iddia edildi. OurPact uygulamasının tepe yöneticisi Amir Moussavian gazeteye, uygulamalarının hiçbir uyarı olmaksızın mağazadan çıkarıldığını söyledi. Apple’ın sektörü sistematik biçimde öldürmekte olduğunu da sözlerine ekledi.

Ne var ki Apple, konuyla ilgili olarak verdiği cevapta tüm geliştiricilere uygulamalarının, MDM teknoloji yönergelerini ihlâl etmeyen yeni versiyonlarını iletmeleri için 30 günlük süre tanıdığını söylüyor.

“Geçen yıl boyunca, birçok ebeveyn kontrolü uygulamasının Mobil Cihaz Yönetimi veya MDM olarak adlandırılan, oldukça yayılmacı bir teknoloji kullandığını fark ettik. MDM, bir cihaz üzerinde üçüncü tarafa kontrol ve erişim sağlar; kullanıcı konumu, uygulama kullanımı, e-posta hesapları, kamera izinleri ve göz atma geçmişi gibi bilgilere ulaşma imkanı verir. 2017 yılının başlarında, kurumsal olmayan geliştiriciler tarafından gerçekleştirilen bu MDM kullanımını araştırmaya başladık ve 2017 yılının ortalarında bu çalışmaya dayanan yönergelerimizi güncelledik.” diyor Apple açıklamasında.

Apple’ın belirttiğine göre MDM, kurumsal amaçlı kullanım ile kısıtlanmış bir teknoloji. Kurumlara kendi verilerini ve donanımlarını kontrol etmeleri için çeşitli avantajlar sunuyor. Bireysel tüketicilere yönelik uygulamalar geliştirilmiş bir teknoloji değil ve bu alandaki kullanımları kısıtlanıyor. Bu nedenle MDM teknolojisini kullanan çeşitli ebeveyn kontrol uygulamalarına kaldırma bildirimleri gönderiliyor.

“Birkaç geliştirici, uygulamalarını bu politikalara uygun hale getirmek için güncellemeler yayınladı. Yapmayanlar App Store’dan kaldırıldı.” diye durum hakkında bilgi veren Apple, “Apple, ebeveynlerin çocuklarının cihazlarını yönetmelerine yardımcı olan ve App Store’da dağıtılan üçüncü taraf uygulamaları her zaman desteklemiştir. The New York Times?ın hafta sonu bildirdiğinin aksine, bu bir rekabet meselesi değil. Bu bir güvenlik meselesidir.” diye eklemede bulunuyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER