Teknoloji

Apple Çin’deki ilk veri merkezini inşa ediyor

cin akilli telefon

apple cinApple Çin’de geçtiğimiz yıl yürülüğe giren yeni siber güvenlik yasasına uyum sağlamak adına ülkedeki ilk veri merkezinin inşaatına başladı. Yeni siber güvenlik yasası, ülkede faaliyet gösteren şirketlere Çinli kullanıcıların verilerini Çin’de saklama zorunluluğu getirmişti.

Veri merkezi, Apple’ın Guizhou eyaletine yapacağı 1 milyar dolarlık yatırımın bir parçası olarak inşa edilecek. Bloomberg’de yer alan habere göre, veri merkezinin yönetimi Guizhou Valiliği ve Apple tarafından ortaklaşa kurulan Guizhou-Cloud Big Data isimli şirket tarafından gerçekleştirilecek. Yeni yasa, veri merkezlerinin Çin merkezli bir şirket tarafından yönetilmesini de zorunlu kılıyor.

Apple ülkedeki kullanıcılarından aldığı iCloud verilerini yeni veri merkezinde depolayacak. Şirketin Guizhou’daki veri merkezine bilgi transferini önümüzdeki aylarda gerçekleştirmesi planlanıyor.

Apple Çin hükümetine “arka kapı” açmayacak

Apple’dan yapılan açıklamada, yeni veri merkezi sayesinde şirketin Çin’deki operasyonlarını daha hızlı ve güvenilir biçimde yürütebileceği belirtildi. Cupertino merkezli şirket, veri merkezindeki sistemlere erişim için Çin hükümetine “arka kapı” açılmayacağının da altını çizdi. Apple’ın yeni veri merkezinde de şifreleme anahtarlarını elinde bulunduracağı belirtilirken, şirketin kullanıcı verilerine erişim hakkının olup olmadığı belirsizliğini koruyor.

İLGİLİ HABERLER