Teknoloji

Apple’a Avustralya’dan 9 milyon dolarlık ceza

apple

apple avustralyaApple Avustralya merkezli resmi tüketici hakları komisyonu ACCC tarafından geçtiğimiz yılın nisan ayında tamir ve garanti politikasına aykırı davrandığı gerekçesiyle mahkemeye verilmişti. Söz konusu şikayetin temelinde ise 2016’da Apple kullanıcılarını etkileyen 53 numaralı hata bulunuyor. ACCC tarafından sunulan dava dilekçesinde, Apple’ın Avustralya Tüketici Kanunu tarafından korunan tüketici haklarına “sahte, yanıltıcı ve aldatıcı” biçimde hareket ettiği öne sürülmüştü.

Davanın görüldüğü mahkeme, ACCC’nin şikayetini haklı buldu. Mahkeme heyeti, Apple’ın 9 milyon Avustralya doları tazminat ödemesine hükmetti. ACCC tarafından karara ilişkin olarak yapılan açıklamada; Avusturalya Tüketici Kanunu’na göre, hatalı ürünlerde müşterilere servis veya değişim sunulmasının zorunlu olduğu ve kimi durumlarda para iadesinin de yapılmasının gerekebileceği hatırlatıldı.

Hukuki süreç, ACCC’nin çok sayıda iPhone ve iPad üzerinde yaptığı incelemenin ardından başlamıştı. Söz konusu iPhone ve iPad’ler, iOS 9 güncellemesi sırasında üçüncü taraf bir tamir noktasından hizmet aldıkları için hata vermişti. Apple söz konusu hatanın etkilediği kullanıcılarına cihazlarını daha önce üçüncü taraf bir servis noktasına götürdükleri gerekçesiyle yardımcı olmayı reddetmişti.

ACCC’nin verdiği bilgiye göre, Apple Avustralya’da yaşayan en az 275 kullanıcısının 53 numaralı hatadan etkilendiğini ve servis hizmeti alamadığını doğruladı. Mahkeme ise iPhone ve iPad’lerin üçüncü taraf bir hizmet noktasına götürülmesinin tüketicilerin mevcut haklarını ortadan kaldırmasının yasalara aykırı olduğuna hükmetti. Apple mahkeme kararının ardından Avustralya’daki çalışanlarını ülkedeki tüketici yasaları konusunda daha iyi eğiteceğini açıklarken, 53 numaralı hatadan etkilenen 5 bin kullanıcıya tazminat ödemeyi teklif etti.

İLGİLİ HABERLER