Teknoloji

Apple artık 2 trilyon dolarlık bir şirket

apple m4 mac

Apple piyasa değeri 2 milyar doları geçen ilk Amerikan şirketi oldu. Bu önemli dönüm noktasına erişilen zaman ise, iPhone üreticisinin salgınlara meydan okuyan performansının kanıtı olarak nitelendiriliyor. Apple sadece iki yıl önce 1 trilyon dolarlık piyasa değeri barajını geçmişti. Yani şirket 24 ayı biraz aşkın bir zamanda pazar değerini ikiye katlamış oldu.

Dünya çapında ise Apple, 2 trilyon dolar piyasa değeri barajını geçen ilk şirket olmadı. Daha önce Suudi Arabistan’ın ulusal petrol ve doğalgaz şirketi Saudi Aramco bu unvanı elde etmişti. Aralık 2019’da Aramco, 2 trilyon dolar barajını kısa bir süre için geçmiş, ancak daha sonra hisse senedi fiyatlarında yaşanan dalgalanmalar nedeniyle bu çıtanın altına gerilemişti. Apple ise, 4 Ağustos 2020 tarihinde Aramco’yu geçerek dünyanın en değerli şirketi hâline gelmişti.

Bugün Apple’ın hisse senedi değeri 467.77 dolar seviyesini geçti ve bu da Apple’ın piyasa değerinin 2 trilyon dolara erişmesini sağladı. Ancak gelecekte hisse senedi fiyatlarında yaşanabilecek düşüşlerle birlikte piyasa değeri bu sınırın altına da gerileyebilir.

Son yıllarda Apple’ın hisse senetlerinde dalgalanmalar görülüyor, ancak 2020 yılında şirket borsada iyi bir performans sergiliyor. Kovid-19’un yarattığı sıkıntılara rağmen şirketin hisseleri borsada yüzde 50’den fazla değer kazandı. Haziran ayının başından bu yana da haftada yüzde 3.5’lik artış kaydedildi. Temmuz ayında açıklanan son finans raporu sonrasında da hisse senedi fiyatlarında büyük bir sıçrama kaydedildi. Açıklanan son rakamlara göre şirket gelirlerini geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 11 artırarak 59.7 milyar dolara çıkarmıştı.

Apple’ın servisler tarafında gelen gelirlerinin artması ve bu yılın sonlarına doğru çıkacağı iddia edilen yeni abonelik paketleri çıkarmayı, iPhone üreticisinin geleceğinde sadece donanımın değil, yazılımın da önemli olduğunu ve müşteri sadakatini canlı tutmaya yararlı olduğunu gösteriyor. iPhone sayesinde Apple 1 trilyon dolarlık bir şirket olmuştu. Servisler ise 2 trilyon dolarlık bir şirket olmasına yardımcı oldu. Bakalım, bu seviyenin üstünde tutabilecek mi, zamanla göreceğiz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER