Teknoloji

Pandemi nedeniyle artan Mac ve iPad satışları Apple’a yaradı

apple
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple, üçüncü mali çeyrek yıl finans raporunu açıkladı. Rakamlara bakıldığında şirketin Kovid-19 pandemi dönemini epey güçlü şekilde geçirdiği görülüyor.

Analistler Apple’ın 52.3 milyar dolar gelir ve hisse senedi başına 2.07 dolar kâr açıklamasını bekliyordu. Ancak Apple, 59.7 milyar dolar gelir ile beklentilerin fazlasıyla üstüne çıktı. Üstelik geçen yılın aynı dönemine göre gelirlerini yüzde 11 oranında artırdı. Hisse senedi başına kâr da 2.58 dolar olarak kaydedildi ve yıldan yıla yüzde 18’lik artış kaydedilmiş oldu.

Şirket, kazançların yanında dörde bir hisse senedi ayırdığını açıklayarak, “24 Ağustos 2020’de iş kapanışında her bir Apple hissedarı, kayıt tarihinde tutulan her bir hisse için üç ilave hisse alacak.? dedi.

Artık bir normal hâline geldi, Apple’ın servisler ve giyilebilir ürünler birimleri güçlü bir performans sergiledi. Ancak iPhone, Mac ve iPad birimleri de üçüncü çeyreği güçlü biçimde kapattı. İlkbaharda güncellenmiş 13 inç MacBook Pro modelinin çıkışı ile birlikte tüm MacBook serisi daha sağlam biçimde çalışan ve kullanılan tuşlara kavuştu ve çok tartışılan “kelebek mekanizmalı” klavyeler geride bırakıldı. Bu geçişin tamamlanması kullanıcıların tercihinde yardımcı olmuş olabilir, ancak evden çalışma ve uzaktan eğitimin artışa geçmesi nedeniyle bilgisayar ve tabletlere artan talep Apple’ın ürünlerine de yaramış gibi görünüyor.

Aynı zamanda ikinci nesil iPhone SE‘nin satışta olduğu ilk çeyrek de geride kalan üç aylık dönem oldu. Apple’ın en ucuz iPhone’u bu zaman zarfında 5299 TL’lik fiyat etiketiyle Türkiye’de de satışa çıkmıştı. Apple’ın sonbaharın başlarında iPhone 12 serisinin ürünlerini tanıtması bekleniyor. Bu serinin içinde 5.4 inç ekranlı yeni bir seçeneğin bulunması bekleniyor. Aynı zamanda Apple bu yıl bazı iPhone’lara 5G desteği de getirecek.

Beklenen ve dedikodusu yapılan diğer ürünler arasında Apple markalı premium kulaklıklar, yeniden tasarlanmış iMac, Apple’ın kendi işlemcisiyle çalışan ilk Mac bilgisayar, eşya takip ve yer belirleme aygıtı da bulunuyor.

Apple, Kovid-19 pandemisi nedeniyle içinde bulunduğumuz çeyrek yıllık dönem için bir gelir ve kâr tahmininde bulunmadı. Bu arada Apple’ın mağazaları üçüncü mali çeyrek yılın ortalarından itibaren dünya çapında açılmaya başlamıştı. Haziran ayında Türkiye’deki iki mağaza da yeniden faaliyete geçmişti. Mağazalar sınırlı kapasitede çalışıyor ve müşteriler içeri girmeden önce ateşleri ölçülüyor. Aynı zamanda hem çalışanların hem de müşterilerin yüz maskeleri takmaları gerekiyor.

Öte yandan pandemi nedeniyle Apple’ın ofise dönüşe yönelik olarak başlangıçta açıkladığı takvim de ötelenmişe benziyor. Bloomberg’in haberine göre Tim Cook, ABD’de çalışanların ofise dönüşünün gelecek yılın başlarına ertelendiğini kaydetti.

İLGİLİ HABERLER