Teknoloji

Apple’dan App Store’da kendi uygulamalarına ayrıcalık tanıdığı iddialarına ret

apple app store

Apple, App Store arama sonuçlarında kendi uygulamalarına rakiplerine göre öncelik verdiğine dair iddiaları reddediyor. Wall Street Journal tarafından yayınlanan bir haber ise Apple’ın söyleminin aksini iddia ediyor. Habere göre, Apple her zaman kendi uygulamalarına rakiplerine karşı avantaj sağlıyor.

Apple Kitaplar uygulaması buna bir örnek olarak gösteriliyor. Uygulamanın beş yıldız almadığı veya indirme sayısının gösterilmediği belirtiliyor. Ancak uygulamanın, kullanıcı “kitaplar” araması yaptığında sonuçlarda en başta çıktığı belirtiliyor. Digital Trends sitesi, uygulamanın ABD App Store’unda arama sonuçlarında en başta gösterildiğini doğruluyor, ancak uygulamanın kategori içinde en popüler 196’ncı uygulama olduğunu belirtiyor.

Bir başka örnek olarak da Apple Haritalar gösteriliyor. Bu uygulamanın da Google Haritalar veya Waze gibi uygulamalardan arama sonuçlarında önde geldiği belirtiliyor. Ne var ki, iki rakip uygulama en popüler harita uygulamaları arasında bulunuyor.

Wall Street Journal’ın haberine göre, Apple 2015 yılında puanı iki yıldızdan düşük olan her uygulamayı App Store’dan kaldırmayı düşünmüş. Ancak bu yola başvurmamış, çünkü bunu yapması Apple Podcast’ler gibi, o zamanlar puanı sadece iki yıldız olan uygulamanın da kaldırılması anlamına geliyormuş.

Apple, arama sonuçlarında sıralamayı isim uyuşmasına ve kullanıcı davranış verilerine bağlı olarak yaptığını söylüyor. Uygulamaların arama sonuçlarına göre dizilmesinde toplam 42 farklı faktörün etkili olduğu belirtiliyor. Apple, sıralama algoritmasını gizli tutmayı sürdürüyor, bu şekilde arama sonuçlarının geliştiriciler tarafından manipüle edilmesinin de önüne geçmiş oluyor.

Apple, haberiyle ilgili olarak Wall Street Journal’a gönderdiği açıklamada, “Apple müşterileri ürünlerimizle çok güçlü bir bağa sahip ve birçoğu aramalarını uygulamalarını bulup açmanın bir yolu olarak kullanıyor.” dedi. “Bu müşteri kullanımı, Apple’ın aramada güçlü bir sıralamaya sahip olmasının nedenidir ve Uber, Microsoft ve diğer pek çok şirketin de çoğu zaman yüksek sıralarda yer almasının nedeni aynıdır.”

Son zamanlarda Apple’ın App Store’da kendi uygulamalarını ön plana çıkardığına dair iddialar sıklıkla dillendirilmeye başlandı. Şirket, bunun söz konusu olmadığının altını çizse de, bu konuşmalar kısa vadede kesilecek gibi görünmüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER