Teknoloji

Apple’ın gizlilik etiketleri gelecek ay kullanımda olacak

apple app store

Apple, iOS 14’ü tanıtırken App Store üzerinde sunulan uygulamaları ilgilendiren bir dizi gizlilik özelliğini duyurmuştu. Bu özelliklerden birisi de uygulamaların hangi türden verileri topladığını gösteren etiketlerdi. Söz konusu konsept, iOS 14 eylül ayında yayınlandığında devreye girmemişti. Apple, geliştiricilere yaptığı açıklamada söz konusu etiketlerin 8 Aralık itibarıyla zorunlu hâle geleceğini açıkladı.

Apple’ın gizlilik etiketi, paketli gıdaların üzerindeki besin değerlerini gösteren etiketlere benzer bir mantığa sahip. Bu sayede kullanıcılar iOS veya Mac App Store’dan indirdikleri bir uygulamanın neler yaptığı konusunda daha somut fikir edinebilecek. Etiketlerde uygulamanın hangi türden verileri topladığı listelenecek ve bu etiket uygulamanın App Store’daki sayfasında açık biçimde görülebilecek.

Geliştiricilerin uygulamalarını güncellemeye devam edebilmeleri ve yeni uygulamalar çıkarabilmeleri için bu bilgileri paylaşmaları gerekiyor. Apple’ın burada geliştiriciler tarafından sağlanan bilgileri kontrol edip etmeyeceği ise bilinmiyor.

apple app store

Apple, App Store aracılığıyla kullanıcılara ulaşan uygulamaların hangi bilgilere ulaşabileceği konusundaki izinleri uzun süredir çok agresif biçimde yönetiyor. Bu yeni etiketlerle de şirket, kullanıcılara bir ön bilgi sunuyor. Geliştiriciler, 8 Aralık öncesinde etiketlerde yer alacak bilgileri Apple’a gönderebilecek.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER