Teknoloji

Apple AirPods Pro üretiminin bir kısmını Çin’den Vietnam’a kaydırıyor

airpods pro vietnam çin

Bazı Apple AirPods Pro kasalarının üzerinde yazan bilgiye göre, kulaklıkların montaj ve üretimi Vietnam’da da gerçekleştirilmeye başlandı. Bu bilgi bir Twitter kullanıcısına ve MacRumors forumlarındaki birden fazla habere dayanıyor. Normalde AirPods Pro ürünlerinin kasasının arka tarafında cihazın montaj işleminin Çin’de yapıldığına dair bir ibare yer alıyor.

The Verge sitesi tarafından paylaşılan ve aşağıda görülen fotoğrafta AirPods Pro’nun montaj işleminin Vietnam’da yapıldığını gösteren “Assembled in Vietnam” şeklinde bir ibare yer alıyor:

airpods pro made in vietnam

Apple ürünlerinin büyük bir kısmının üretimini Çin’de gerçekleştiriyor. Ancak şirket üretimini çevre ülkelere dağıtma konusunda son yıllarda çeşitli çalışmalar yapıyor, üretimini çeşitlendirmek istiyor. Bunda ABD ve Çin arasında yaşanan ticaret savaşları nedeniyle bazı Apple ürünlerinde ve bileşenlerinde uygulanmaya başlayan ek vergilerin yanı sıra Kovid-19 pandemisinin de etkisi var. Vergi konusunda son zamanlarda Tim Cook, Trump yönetimiyle yoğun lobi faaliyetlerini sürdürüyordu. 2017 yılında da Apple, bazı iPhone modellerini Hindistan’da üretmeye başlamıştı.

Geçtiğimiz şubat ayında Apple, bir yatırımcı notu yayınlayarak iPhone stoklarında geçici olarak sıkışıklık yaşanabileceğini söylemişti. O zamanlar Çin’deki üretici iş ortakları salgının tepe noktasının atlatılmasının ardından üretimi artırmaya başlıyordu. Nikkei ise geçtiğimiz temmuz ayında Apple’ın üretiminin bir kısmını ticaret savaşları nedeniyle Vietnam’a kaydırma fikrini değerlendirdiğini yazmıştı.

AirPods Pro’nun ne kadarlık bir diliminin Vietnam’da üretildiği veya Apple’ın bu ülkede diğer ürünleri de üretip üretmeyeceği belli değil. Ancak hafta içinde Apple’ın henüz duyurusu yapılmayan ve AirPods Studio adını taşıyacağı öne sürülen kafa üstü kulaklığı da Vietnam’da üreteceği dedikoduları çıkmıştı. Ne var ki, Apple bazı kulaklık çeşitlerini Çin’de üretmeye devam devam edecek gibi görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER