Teknoloji

Apple Acil SOS özelliği cihaz sahipleri tarafından yanlışlıkla kullanılıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

apple acil sosApple Acil SOS özelliğiyle kullanıcıların acil bir durumla karşı karşıya kaldıklarında hızlı biçimde yardıma ulaşabilmelerini amaçlamıştı. iPhone 8, iPhone 8 Plus ve iPhone X sahipleri, güç butonu ve ses tuşlarından birine aynı anda bastıklarında karşılarına Acil SOS protokolünü aktive etmek isteyip istemediklerini soran bir sürükleme çubuğu çıkıyor. Bu protokol aktif hâle geldiğinde hem yerel acil servis santrali otomatik olarak aranıyor hem de acil durum kişilerine mevcut durumun da bildirildiği bir SMS gönderiliyor.

iPhone 7 serisi ve daha eski modellerde ise güç butonuna beş kez dokunarak Acil SOS protokolü aktif hâle getirilebiliyor. Ancak acil servis numarasını aramak için hâlâ ekran üzerinde bir sürükleme yapmak gerekiyor. Apple Watch sahipleri ise Digital Crown’a basılı tutarak bir acil durum araması gerçekleştirebiliyor. Bu özellikler iOS 11 ve watchOS 4 sayesinde mümkün oluyor.

Bu sistem teorik açıdan kulağa oldukça iyi geliyor. Ancak pratikte iPhone ve Apple Watch sahipleri için özellik pek pürüzsüz işlemiyor. Jason Rowley isimli Apple Watch sahibinin başına gelenler, Acil SOS konusundaki sıkıntıları daha net biçimde gösteriyor. Gece uyurken de uyku takibi için Apple Watch’u kullanan Rowley, gece saat 01:00 sularında karşısında bir anda polisleri gördü. Rowley, Acil SOS özelliğiyle yanlışlıkla 911’i aradığı için polislerin eve geldiği belirtildi.

Apple Acil SOS özelliğinin yol açtığı sıkıntılar daha önce de gündeme gelmişti. ABD’deki bir Apple tamir merkezinden 911 çağrı merkezine her gün 20 civarı yanlış aramanın yönlendirildiği belirtilmişti. Kullanıcılar Ayarlar içindeki Acil SOS başlığı altında bu özelliği devredışı bırakabiliyor.

İLGİLİ HABERLER