Manşetler

Apple 27 inç iMac’i yeniledi, 1080p web kamerası geldi

27 inç imac

Apple 27 inç iMac modelini yeniledi. 10. nesil Intel Core Comet Lake işlemcilerle güncellenen yeni bilgisayarlarda aynı zamanda diğer Mac bilgisayarlarda bulunan 720p çözünürlüklü web kameraları yerine 1080p Full HD çözünürlük destekli bir web kamerası yer alıyor.

Öte yandan SSD’ler de seri genelinde bir standart hâlini aldı. Aralarında isteğe bağlı olarak sunulan ve daha düşük yansıtmalı mat cam özelliğine sahip nano-texture camın da bulunduğu çeşitli yeni konfigürasyon seçenekleri de bulunuyor.

27 inç iMac’in fiyatı 15999 TL’den başlıyor ve bilgisayar Türkiye’de de siparişe sunuldu. Teslimatların 3-4 hafta içinde yapılabileceği belirtiliyor. Aynı zamanda Apple, iMac Pro’da da küçük bir özellik yükseltmesi yapıyor ve 10 çekirdekli Intel yongalarını başlangıç seviyesi yapıyor. Bu modeller ise 44 bin 299 TL’lik başlangıç fiyatıyla sunuluyor. Bu modellerin gönderimi de 1-2 hafta gibi bir sürede gerçekleştiriliyor.

Aslında 27 inç iMac’te yapılan güncelleme, bir süredir beklenen kapsamlı tasarım güncellemesini içermiyor. 2020 model iMac bir önceki nesil ile aynı görünüme sahip. Ekranın etrafını büyük bir siyah çerçeve sarıyor, altta da büyük bir metal çene kısmı bulunuyor. Apple WWDC’de önümüzdeki birkaç yıl Intel tabanlı Mac bilgisayarlar çıkarmaya devam edeceğini belirtmişti.

Apple 27 inç iMac'i yeniledi, 1080p web kamerası geldi

Web kamerası birçok kullanıcı için en fazla dikkat çekecek güncellemelerden bir tanesi olacaktır. Ancak Apple, yeni T2 yongasının artırılmış çözünürlüğün ötesinde ton haritalandırması, pozlama kontrolü ve yüz algılama gibi işlerde de iyileştirme sunacağını belirtiyor. Apple, geliştirilmiş kamera özelliklerinin sadece FaceTime’da değil, diğer video konferans uygulamalarında da çalışacağının altını çiziyor.

Ne var ki, yüz algılama terimini görmek sizi heyecanlandırmasın. Buradaki yüz algılama görüntülü görüşme sırasında yüzünüzün iyi şekilde görünmesiyle ilgili. iMac’in ekran kilidini yüzle açmak gibi bir imkan yok. Aslında içeride yeni T2 yongası bulunsa da, yeni iMac’in herhangi bir biyometrik kimlik doğrulama tabanlı giriş seçeneği bulunmuyor. Ne Face ID ne de parmak izi sensörü var. Apple, birçok müşterisinin Apple Watch’u yardımıyla otomatik olarak kullanıcı girişi yapabileceğini söylüyor.

T2 yongası başka yeni özelliklere de kapı açıyor. Bunların arasında “Hey Siri” desteği, düşük seviyedeki seslerde bas ve alan etkisini artıran yeni bir ses denetçisi ve ekran için True Tone da bulunuyor. Bu arada hoparlör ve ekran gibi donanımlarda ise değişiklik bulunmuyor. Güncellemeler daha çok T2 denetçi biriminin gelişiyle ilgili. Ancak mikrofon sistemi de güncellendi ve üçlü mikrofon ile stüdyo kalitesinde ses kayıt imkanı sunuluyor.

Kapsamlı bir tasarım yenilemesinin bulunmamasına rağmen, nano-texture cam kaplama ilgilenenlerin dikkatini çekecektir. Bu sayede iMac’te mat cam seçeneği de geri gelmiş oluyor. Ne var ki, bunu seçmek fiyata 4000 TL gibi bir ekleme yapmak anlamına geliyor. Ancak bunun karşılığında iMac, Pro Display XDR‘daki gibi bazı görsel avantajlara sahip oluyor. Bununla birlikte temizlemek için biraz daha dikkatli ve özenli olmanız gerekecektir.

Teknik özelliklere bakmaya devam ettiğimizde, Intel’in 6 ve 8 çekirdekli işlemcilerinin standart olacağını, 5 GHz hıza kadar çıkabilen 10 çekirdeki Core i9 seçeneğinin de sunulacağını görüyoruz. Standart grafik konfigürasyonları ise AMD’nin Radeon 5300 veya 5500XT GPU’ları olurken 16 GB VRAM’li 5700XT seçeneği de mevcut. Tüm iMac modellerinde 128 GB’ye kadar DDR4 RAM seçeneği de bulunuyor.

Standart konfigürasyonlarda Fusion Drive’dan SSD’ye geçiş en sonunda gerçekleşti. Daha büyük kapasiteli SSD’lerle ilgilenmeden 1 TB Fusion Drive’ı tercih etmek isteyenler için de bu seçenek herhangi bir ek maliyet olmaksızın sunuluyor. Eğer daha yüksek kapasiteli SSD’ler isterseniz, 8 TB’ye kadar seçenekler var. Apple, SSD’lerin 3.4 Gbps’ye kadar okuma/yazma hızlarına ulaşabildiğini belirtiyor.

Diğer konfigürasyon ve yükseltme seçenekleri arasında 10-gigabit Ethernet ve UHS-II hızlarını destekleyen SD kart okuyucu da bulunuyor.

Bu özellik yükseltmeleri en son iMac kullanıcılarının yükseltme yapmalarını gerektirmiyor. Ancak yaşı epey geçkin bir iMac kullananlar ve Intel işlemcileriyle devam etme konusunda herhangi bir çekincesi olmayanlar için 2020 model iMac dikkate değer bir seçenek olabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER