Teknoloji

App Store verileri yeni uygulamalara ilginin azaldığını gösteriyor

apple app store yılbaşı

App Store verileri, Tesla ve SpaceX CEO’su Elon Musk‘ın “İnsanlığın tüm büyük sorunları çözüldü” düşüncesinin doğru olabileceğini gösteriyor. Apple’ın uygulama mağazasını kullananların önemli bir kısmı yeni uygulamalar yerine gelişmiş ve bir düzene oturmuş uygulamaları tercih ettiğini gösteriyor.

App Store’daki verileri App Annie aracılığıyla analiz eden Hulu’nun kurucu teknoloji şefi Eric Feng, şu ifadeleri kullandı: “Mevcut uygulamaların hakimiyetinin girişimlerin işini zorlaştırdığını söylemek çok yanlış olmayacaktır. Ancak ortada teknoloji endüstrisinin tüm paydaşlarının katkıda bulunduğu daha korkutucu başka bir engel de bulunuyor. Hepimiz mobil bilişimi çok iyi hâle getirdik. Instagram kötü fotoğrafları çok iyi hâle getiriyor, WhatsApp ücretsiz mesajlaşma imkânı sağlıyor, Waze hedefe en kısa sürede ulaşmayı mümkün kılıyor, Spotify müziği daha erişilebilir yapıyor, Netflix ve Hulu ise geniş bir dizi ve film katalogu sunuyor. Elon Musk’a gönderme yaparak mobil cihaz sahiplerinin en önemli tüketici problemlerinin çözüldüğünü söyleyebiliriz.”

Feng, bu söylediklerine kanıt olarak iki istatistiği gösteriyor. Bunlardan ilki, haftalık en çok indirilen 30 uygulama listesinin 5 yıldır pek değişmemesi. Hem 2014’te hem de 2019’da bu listeye girmek için haftalık 230 bin indirme sayısına ulaşmak gerekiyor. Feng’in dikkat çektiği ikinci istatistik ise App Store’da haftalık ilk 30 listesine giren uygulamaların ortalama yaşı. 2014’te bu listeye giren uygulamaların ortalama yaşı 625 günken, 2017’de bu süre 1853 güne yükseldi. Benzer bir durumun Google Play Store’da da geçerli olduğunu ve popüler uygulamaların ortalama yaşının 18 aydan 4 yıla çıktığını belirtmekte fayda var.

Bu durumun tek istisnasını ise oyunlar oluşturuyor. Listedeki oyunların yüzde 85’i, iki yaşın altında. Oyunların dönem dönem parladığını ve bu döngünün çok hareketli olduğunu düşününce mevcut tabloya çok şaşırmamak gerekiyor.

Feng, App Store geliştiricilerinin bu verilerden dolayı hayal kırıklığına kapılmamalarını öneriyor. İlk olarak para kazanmak için ilk 30’a girmenin gerekmediğini söyleyen Feng, geliştiricilerin önünde mobil cihaların yanı sıra başka platformların da bulunduğuna dikkat çekti. Feng’in son önerisi ise mücadelenin bırakılmaması oldu. Bu noktada insanların para ödemesinin daha muhtemel olduğu uygulamalar geliştirmenin de daha mantıklı bir seçim olduğunu belirtmekte fayda var.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER