Teknoloji

Android Q ses dosyalarına ve videolara gerçek zamanlı altyazı ekleyecek

android 10 canli altyazi

Google Android Q‘nun en dikkat çekici özelliklerinden birini tanıtmak için I/O 2019‘u bekledi. Live Caption (Canlı Altyazı) adını taşıyan özellik aktif hâle getirildiğinde kullanıcıların telefonlarında oynattıkları ses ve video dosyalarında söylenenler otomatik olarak yazıya dökülüyor. Android Q Live Caption özelliğini YouTube, Instagram, Pocket Casts gibi servislerde ve Skype ya da Google Duo gibi haberleşme uygulamalarında kullanmak da mümkün olacak. Hatta kullanıcıların kendilerinin kaydettiği ses dosyalara veya videolara bile bu altyazılar eklenebilecek.

Google’dan konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, dünya genelinde hiç duymayan veya duyma güçlüğü yaşayan 466 milyon kişinin bulunduğu ve altyazıların bu kişilere kolaylıktan fazlasını sağladığı belirtildi. Altyazıların içerikleri daha erişilir kıldığına dikkat çeken şirket, duyma engellilerin dijital medyaya olan erişimini kuvvetlendirecek bu özellik için duyma engellilerle yakın çalışıldığının altını çizdi.

Google CEO’su Sundar Pichai de I/O 2019’da yaptığı konuşmada benzer bir noktaya değindi: “Herkes için bir şey inşa etmek, herkesin ürünlerimize erişebilmesi anlamına geliyor. Teknolojinin bize daha kapsayıcı olma konusunda yardımcı olacağına inanıyoruz. Yapay zekâ da bize engelli insanların deneyimlerini dramatik ölçüde geliştirecek araçlar sunuyor.”

Live Caption özelliği, altyazıları özdevinimli öğrenmeyi cihaz üzerinde işleterek çalışıyor. Çevrimdışı çalışan bu özellik, kullanıcıların hareketleriyle ilgili olarak buluta veri göndermiyor. Metin ekranın üzerindeki yeri değiştirilebilen siyah bir kutu üzerinde gösteriliyor. Telefonun sesi kısıkken bile çalışması ise Live Caption’ın en kullanışlı yönlerinden biri olarak öne çıkıyor. Altyazıları daha sonra incelemek amacıyla görüntülemek mümkün olmuyor.

android q live captionGoogle Live Caption ile erişebilirlik girişimlerinin arasına önemli bir parça daha ekliyor. Ancak bu özelliğin farklı senaryolarda tüm kullanıcıların işine yarayacağını söylemek çok da yanlış olmayacaktır. Google CEO’su Pichai de bu konuya dikkat çekiyor: “Tüm kullanım senaryolarının daha geniş kullanıcı topluluğu için de geçerli olduğunu söyleyebiliriz. Bu özellik sayesinde toplantıdayken veya metrodayken etrafınızdakileri rahatsız etmeden video izleyebilirsiniz.”

Android Q kullanıcıları Live Caption özelliğini telefonlarının ses tuşlarından birine dokunarak çalıştırabilecek. Ancak öncelikle bu özelliği telefonun erişilebilirlik menüsü üzerinden aktif hâle getirmek gerekecek.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER