Manşetler

Google arama sonuçlarına artırılmış gerçeklik ekliyor

google arama ar

Google arama sonuçlarına üç boyutlu artırılmış gerçeklik (AR) modelleri ekliyor. Böylelikle internette alışveriş yaparken bir çift ayakkabıyı gerçek dünyada görebilecek ya da oturma odanıza bir köpek balığı animasyonunu getirebileceksiniz. Şirket, I/O 2019 açılış toplantısında bu teknolojiyi sergiledi. Yine de, ne kadar arama sorgusunda AR sorgusunu göreceğimizi bilmiyoruz.

I/O sahnesinde Google, AR arama seçeneklerinin nasıl çalışacağını birkaç farklı örnekle gösterdi. Örneğin, kas sistemi için arama yaptığınızda, insan kaslarının bir modelini görebileceksiniz. Bu, ekranda belirecek bir üç boyutlu nesne olabileceği gibi, kamera akışının üstüne eklenen bir katman da olabilir. Böylelikle nesneyi gerçek hayatta görmek mümkün olacaktır. Eğer alışveriş sonuçlarına bakıyorsanız, bir giysiyi gardrobunuzda asılıymış gibi görüntüleyebileceksiniz.

3D AR nesneleri bu yılın ilerleyen aylarında arama sonuçlarında görüntülenmeye başlayacak. Geliştiriciler de birkaç satır kodu ekleyerek kendi nesneleri için destek sunabilecekler. Google, bu proje kapsamında NASA, New Balance, Samsung, Target, Volvo ve diğer kuruluşlarla, 3D modelleri için destek eklemek amacıyla iş birliği yapıyor.

Google son birkaç yıldır artırılmış gerçeklik araçları sunuyor. 2017’de Android ARCore platformunu çıkarmıştı. Bu platform dahilinde Playground sistemi gibi çeşitli araçlar çıkarılmış, bu sayede insanlara Playmoji adı verilen, içinde The Avengers ve Detective Pikachu gibi filmlerin karakterlerinin bulunduğu artırılmış gerçeklik çıkartmalarını kamera sahnesine yerleştirme imkanı verilmişti.

Ayrıca Google yakın zamanda Google Haritalar’da artırılmış gerçeklikli yol tariflerini test etmeye başlamıştı. Bu özellik ilk kez geçen yılın I/O konferansında duyurulmuştu. Wayfair gibi uygulamalar da kullanıcılara artırılmış gerçeklik yardımıyla mobilyaları yerinde deneme imkanı veriyor.

Şirketler son zamanlarda artırılmış gerçeklik tarafında kıyasıya bir rekabete girişti. Facebook, geçen hafta düzenlediği F8 konferansında Spark AR platformunu genişlettiğini duyurdu. Google’ın Search AR sistemi ise birçok açıdan eğlenceli kullanım alanlarına vesile olacak gibi görünüyor. Ancak artırılmış gerçeklikli alışveriş kullanıcıların hayatını kolaylaştıracak kullanım alanlarının başında geliyor. Bu teknoloji yaygınlaştıkça, geliştiricilerin de ilginç kullanım biçimleriyle karşımıza çıkacağından şüphemiz yok.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER